Hlavní obsah

Šťastné a... zpocené: Vítejte v opravdové Santově dílně v Číně

Novinky, jky

Někteří muži mají tendence kazit vánoční kouzlo, kterému během dnešního dne mnoho lidí podléhá. Přidáme se do party a necháme vás nahlédnout, jak stále konzumnější nádech těchto svátků přímo ovlivňuje životy lidí na druhé straně planety. Pojďte s námi v tento sváteční den nakouknout do čínského města I-wu, kde vzniká v 600 továrnách 60 procent vánočních dekorací světa.

Foto: Profimedia.cz

Je to únavná práce. Dvanáct hodin denně a plat se přitom v přepočtu jen stěží vyšplhá k deseti tisícům korun.

Článek

Žádný sníh, žádní elfové, pouze stovky továren. Červená barva po celém stropě, cákance červené barvy po oknech a tekoucí červená barva po zdech. Vypadá to trochu jako psychedelické umělecké dílo.

Jenže v tomto prostředí pracují opravdoví elfové Vánoc - zaměstnanci čínských továren, obvykle imigranti, kteří 12 hodin denně vyrábí většinu vánočních dekorací, které máte na Vánoce kolem sebe. Ti šťastnější si vydělají v přepočtu 10 tisíc korun měsíčně. Příběh jednoho z nich přinesl britský deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Devatenáctiletý Wej v čínské dílně. Pracuje zde proto, aby měl dostatek peněz na svatbu. Pak chce skončit.

Ve městě I-wu žije zhruba stejně obyvatel jako v české metropoli. Romantické zasněžené chatičky elfů na polárním kruhu však betonové město obklopené továrnami připomíná jen těžko. Máte kolem stromku blikající žárovičky? Je značná pravděpodobnost, že jsou právě odtud - z „čínské vánoční vísky”, která leží 300 kilometrů na jih od Šanghaje. Ale to samé platí o zářivých hvězdách v oknech či ozdobách na stromky.

Foto: Profimedia.cz

Že to v takovém množství a prostředí ztrácí to kouzlo? Ano, ztrácí...

Někteří zaměstnanci vlastně ani pořádně neví, co vytváří za ozdoby, k čemu slouží a co mají připomínat. „Možná to je něco jako čínský Nový rok pro cizince,” tipoval pro čínskou zpravodajskou agenturu Sina 19letý Wej, který přišel do I-wu za prací z vesnické oblasti.

V jedné z dílen pracuje dohromady se svým otcem. Namáčí polystyrenové sněžné vločky v lepidlové koupeli, aby je poté vložil do přístroje, kde budou pokryty sytě červeným práškem. Denně jich vyrobí asi pět tisíc. Jestli je na konci pracovního dne něco více pokryté karmínovou barvou než tyto vločky, jsou to oni dva.

Santovská čepička není pro radost z práce

Wejův otec při výrobě vánočních dekorací nosí santovskou čepičku. Pokud máte za to, že se chce vžít do pocitů koncových odběratelů a navodit v dílně kouzlo Vánoc, šeredně se mýlíte. Snaží se akorát před všudypřítomnou červenou barvou uchránit alespoň své vlasy. Za den vystřídají oba nejméně 10 obličejových masek ve snaze nadýchat se sytě červeného prachu co nejméně.

Příští rok už tuto práci prý znovu dělat nejspíš nebudou. Je velmi únavná, a jakmile vydělají dostatek peněz na to, aby se mohl Wej oženit, plánují se vrátit zpět na vesnici a pokud možno červený poprašek už nikdy nespatřit znovu.

Foto: Profimedia.cz

Texaský masakr motorovou pilou? Ale kdepak...

Ve městě I-wu se továrny zaměřují převážně na ty méně movité trhy, a tak během světové recese jejich prodeje dramaticky stouply, protože se svět snažil nakupovat za co nejnižší ceny ještě úpěnlivěji než kdy jindy. Tento rok však mezinárodní prodeje poklesly. Továrny však začíná pozvolna zachraňovat vlastní země, když se Vánoce začínají vkrádat už i do Číny. Podle prestižního týdeníku Economist už zná Santa Clause více Číňanů než Ježíše...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám