Hlavní obsah

Sloní trus v opravdu netradiční roli

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experimentování s alkoholem není žádnou novinkou, přesto se občas objeví případ, který stojí za povšimnutí. Jedním takovým je jihoafrický gin vyráběný ze sloního trusu. Za zdánlivě velmi podivnou surovinou však stojí logické vysvětlení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gin vyrobený pomocí sloního trusu má ovocnější chuťVideo: AP

 
Článek

Nápad využít exkrementy slonů k výrobě alkoholu dostali zhruba před rokem manželé Ansleyovi. Ti si uvědomili, že sloni, kteří zkonzumují mnoho ovoce a rostlin, stráví necelou třetinu stravy a zbytek vyloučí.

„Díky jejich trávicímu traktu z jejich trusu získáme jedinečnou kombinaci rozmanitých přírodních látek,” říká Les Ansley. „Zkrátka necháme na slonech tu složitější práci, kterou je nasbírání ovoce a rostlin, a my z toho pak uděláme gin,” vysvětluje nápad své manželky Pauly, kterou výrobní proces napadl během návštěvy safari.

„O několik týdnů později mě manželka uprostřed noci vzbudila a o svém nápadu mi řekla. Jak jsem byl rozespalý, tak jsem řekl ‚Fajn, dáme tomu šanci‘,” říká Ansley.

Trus sbírají rukama

První dodávka sloního trusu přišla právě ze safari, kde si ji manželé, oba pracující jako vědci, objednali. Pro další dávky už si však jezdí sami a trus sbírají vlastníma rukama.

Chuť vyrobeného ginu, který vzniká destilací společně se směsí koření a právě sloního trusu, popisují Ansleyovi jako „zemitou, příjemnou, dřevitou a výraznou s nádechem ovoce”.

Maso balí do sena, ze šišek dělá sirupy

Muži

Pochopitelně žádná várka nechutná stejně, proto každá lahev nese informaci o tom, kde a kdy byl sloní trus nasbírán. „Vzniká tak možnost porovnávat určité vzorky,” říká Ansleyová.

Suvenýr z dovolené

Sloní trus po nasbírání manželé nejdříve suší, aby se rozpadl, poté se důkladně promyje, odstraní se nečistoty a písek. Nakonec zůstanou právě pozůstatky sloní stravy, která se nadále suší, a tak vzniká základ pro jedinečný gin.

První vyrobené lahve testoval pár na svých kamarádech. Po vysvětlení původu se setkali nejdříve s rozpačitými reakcemi. „Nejdříve reagují dost odmítavě, když jim je však vysvětleno, jak funguje zažívací trakt slonů, přijmou to, ochutnají a jsou překvapení, že jim chutná,” vysvětluje Paula.

Název Indlovu Gin, jak manželé produkt pojmenovali, je odvozen z jazyka zulu, kde Indlovu v překladu znamená slon. Sloní gin nyní prodávají mimo jiné také jako autentický suvenýr, který si turisté z Jihoafrické republiky mohou odvézt i se zajímavým příběhem. Jednu lahev pořídí v přepočtu přibližně za 700 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám