Hlavní obsah

Skotská palírna prodala vzácný sud whisky za rekordní půl miliardy, vystačí na 440 lahví

Vzácný sud jednosladové skotské whisky se prodal za rekordních 16 milionů liber (465,6 milionu korun). Palírna Ardbeg uvedla, že „sud číslo tři“ koupila nejmenovaná sběratelka z Asie skrze soukromý prodej. Zaplacená částka podle odborníků překonala dosavadní aukční rekordy za sud jednosladové whisky.

Foto: Profimedia.cz

Palírna Ardbeg ve Skotsku

Článek

Minulý měsíc se za milion liber v aukci prodal sud skotské whisky The Macallan 1988, který byl zakoupen před 34 lety za 5000 liber.

Whisky Ardbeg, jež byla destilována v roce 1975, původně zrála ve dvou oddělených sudech, než byla v roce 2014 stočena do sudu po sherry. Jeho obsah vystačí na 440 lahví, každá z nich bude mít cenu 36 tisíc liber (1,05 milionu korun).

Podle palírny Ardbeg, která sídlí na hebridském ostrově Islay, bude sud pro novou majitelku stáčen postupně v příštích pěti letech, přičemž každý rok obdrží 88 lahví.

Sud je nejstarší, jaký kdy společnost Ardbeg prodala, píše britská BBC. Podnik byl v 80. a 90. letech minulého století dvakrát uzavřen, než jej v roce 1997 koupila společnost Glenmorangie. Společnost slíbila, že v příštích pěti letech věnuje z výtěžku z prodeje milion liber na podporu místní komunity.

Degustační poznámky k whisky uvádějí, že nápoj voní po „para ořeších v karamelu, následuje lněný olej, náznak kvetoucího černého rybízu, sladký aromatický rašelinový kouř a nádech tabáku”.

Šéf společnosti Thomas Moradpour poznamenal, že všichni zaměstnanci jsou na prodej vzácného sudu hrdí. „Ještě před 25 lety byl Ardbeg na pokraji zániku, ale dnes je jednou z nejvyhledávanějších whisky na světě,” řekl.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám