Hlavní obsah

Sbohem, bikiny! Na Miss Amerika skončili s promenádou v plavkách

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miss Amerika zcela pozměnila svou koncepci. Již se nebude jednat o soutěž krásy, kde rozhoduje fyzický vzhled, hlavním kritériem úspěchu bude nově vzdělanost, sociální vliv a talent. Promenádu v plavkách tak nahradí debata, kde soutěžící porotcům povypráví o svých úspěších a cílech. Za změnou stojí nové vedení soutěže, jež se nechalo ovlivnit hnutím MeToo, které předvádění dívek v plavkách vnímá jako zastaralé a ponižující.

Foto: Profimedia.cz

Miss Amerika 2018 byla poslední, kde rozhodoval fyzický vzhled.

Článek

Podle nové šéfky organizace pořádající soutěž Gretchen Carlsonové se jedná o kulturní revoluci, jež má posílit postavení žen ve společnosti a soutěž má být dostupná naprosto všem ženám bez ohledu na vzhled.

Mnohé ženy se prý soutěže nezúčastnily jen proto, že se necítily komfortně při promenádě v plavkách a na vysokých podpatcích. Nyní tak nebudou mít překážky se do soutěže přihlásit. Miss Amerika se tak připojila k soutěži Miss World, kde promenádu v plavkách zrušili již v roce 2014, či Miss Teen, kde není od roku 2016.

Foto: Profimedia.cz

Poslední Miss Amerika, jež se ukázala v plavkách, byla Cara Mundová.

Na soutěži nebude k vidění ani přehlídka dívek ve večerních róbách. „Již nechceme posuzovat ženy podle výběru jejich večerní róby, mnohem víc nás zajímá, jak chtějí ovlivňovat společnost, jak budou v tomto směru iniciativní,” vysvětlila pro deník Washington Post Gretchen Carlsonová.

Vedení organizace se přitom vůbec neobává, že by v důsledku toho klesla sledovanost soutěže. Naopak věří, že to přinese soutěži vyšší prestiž a tím pádem i více peněz od sponzorů, které zaujme program soutěže, jež se zaměřuje na vzdělání a vůdčí schopnosti dívek, což je v souladu s posláním a hodnotami společnosti.

Anketa

Vadilo by vám zrušení promenády dívek v plavkách při soutěži krásy v Česku?
Ano
33,4 %
Ne
33,3 %
Je mi to jedno
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5524 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám