Hlavní obsah

Šance přežít apokalypsu mají jen ti připravení. A ideálně na venkově

Novinky, Roman Zvarič

Dokázali byste přežít ve městě po katastrofě, která rozvrátila společenský řád? Co dělat a jak se o sebe postarat, když se zhroutí státní instituce, nefunguje voda, elektřina a začne platit právo silnějšího?

Foto: Profimedia.cz

Vlastnictví zbraně by při případné apokalypse samozřejmě také značně pomohlo.

Článek

Stále více lidí se na takovou možnost připravuje a je znepokojivé, že mezi ně patří řada inteligentních vizionářských osobností ze Silicon Valley, jako např. Peter Thiel (zakladatel PayPalu a Facebooku), Larry Ellison (Oracle) a další. Boháči si pořizují odlehlé ostrovy, nebo si nechávají na Novém Zélandu budovat obří podzemní bunkry vybavené zásobami na mnoho let. Ale co si počne běžný smrtelník?

Pohromy, které způsobí naprostý kolaps dosavadního způsobu života, zatím naštěstí známe jen ze sci-fi literatury a filmů. Avšak modelové situace, např. období po řádění hurikánu Katrina, kdy celá města na jihu USA ovládly gangy, napovídají, jak by to mohlo vypadat.

Pokud přežijete nenadálou katastrofu, nemáte zdaleka vyhráno: jste v situaci, kdy se musíte postarat sami o sebe. Proto je dobré být připraven na nejhorší a mít zásoby, které výrazně zvýší vaše šance.

Voda nad zlato

Budete potřebovat především vodu. V plastových lahvích uskladněných v chladu a stínu vydrží dva roky. Vyrábějí se filtry, které ze znečištěné vyrobí pitnou. Navíc jde o zanedbatelnou investici, naopak v extrémní situaci se voda může stát cenným platidlem.

Neméně důležité je jídlo. Potraviny s vysokou nutriční a energetickou hodnotou a zároveň malým objemem: konzervy, sušené maso, rýže, čočka, fazole, čokoláda... a cestovní plynový vařič.

Foto: Profimedia.cz

Na venkově máte výrazně větší šanci přestát případné těžké období než ve městě.

Existují také potravinové balíčky nebo instantní „hotovky“ v samoohřevných sáčcích, které využívají třeba horolezci. Nezapomeňte na léky a sadu první pomoci. Bez nich by běžné nemoci či zranění mohly znamenat rozsudek smrti.

Braňte se všemi prostředky

K zásobám patří nepromokavé zavazadlo, se kterým se dokážete pohybovat pěšky. Součástí výbavy by měly být také sirky, mýdlo, toaletní papír, základní nářadí a nůž, šití, svíčky, spacák a teplé oblečení. Protože internet a celý digitální svět se mohou snadno zhroutit, hodí se rádio a vysílačka. S jejich pomocí získáte informace o rozsahu katastrofy, na jejichž základě musíte učinit zásadní rozhodnutí: vypadá to na dlouhodobý problém?

Pak prchněte z města na venkov, kde je obecně větší šance na přežití. Naopak při krátkodobém kolapsu zůstaňte doma. Opevněte se a v případě napadení se braňte všemi prostředky, dokud se nevrátí právo a pořádek.

V bezvládí, které následuje po katastrofách, lidé rychle ztrácejí jakékoli zábrany a jsou schopni čehokoli. Přijdou nepokoje, rabování, život spoluobčanů ztratí cenu. Pokud vlastníte zbraň, právě v takové situaci se může hodit...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám