Hlavní obsah

Rok vyčkávání. Hodinářské firmy se v novinkách držely při zdi

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Basilej)

Tento týden skončil ve švýcarské Basileji tradiční veletrh šperků a hodinek Baselworld. Značky od těch nejluxusnějších a nejprestižnějších až po ty nejmenší tam předváděly své novinky. Pořád se bylo na co dívat, ale bylo patrné, že vystavovatelé se letos nechtěli pouštět do experimentů.

Foto: baselworld.com

Výstaviště v Basileji.

Článek

O problémech veletrhu, který kdysi býval akcí, na níž nikdo z oboru nemohl chybět, se toho napsalo už dost. Letos opět nastal pokles v počtu vystavovatelů a také ubylo návštěvníků, konkrétně o 22 procent oproti loňskému roku, jak pořadatelé informovali v tiskové zprávě.

Čím dál tím víc se tak nabízí srovnání s automobilovými veletrhy, které jsou v úpadku. Organizátoři ale na příští rok chystají nový koncept, takže bude zajímavé sledovat, zda se jim přece jen nepodaří otočit kormidlo správným směrem. Přinášíme výběr několika kousků, které letos zaujaly.

Bulgari

Jednu z nejzajímavějších novinek předvedla značka Bulgari, která si tím rovnou připsala světový rekord. Nově totiž má nejtenčí hodinky s mechanickým chronografem. Hodinky mají tloušťku jen 6,9 milimetru a jsou také velmi lehké, protože pouzdro a náramek jsou vyrobeny z titanu. Vyjdou na 16500 švýcarských franků (381 tisíc korun) bez daně.

Foto: Bulgari

Bulgari Octo Finissimo Chronograph GMT.

Casio

Japonský koncern Casio se opět pochlubil novinkou vybočující z jeho běžné cenové hladiny. Tentokrát se značka spojila s japonským mečířem Sanadobu Gassanem, který pokračuje v 800leté tradici své rodiny. Podílel se na úpravě každého z 300 kusů, v nichž tato edice vznikne. Cena se očekává kolem 200 tisíc korun.

Foto: Casio

G-Shock MRG-G2000GA-1A.

Patek Philippe

Jedna z nejprestižnějších světových značek neměla problém s upoutáním pozornosti. Mohly za to především hodinky s mechanickým alarmem, což je funkce, kterou v dnešní době u hodinek vyrábí jen hrstka značek. Vývoj trval několik let a výsledkem jsou hodinky v platinovém pouzdře za kulatých 200 tisíc franků (4,6 milionu korun).

Foto: Patek Philippe

Patek Philippe Alarm Travel Time 5520P.

Zenith

Tourbillon je královská komplikace (jako komplikace se u hodinek označuje jakákoliv funkce mimo základní zobrazení času – pozn. redakce), jejímž účelem je zjednodušeně řečeno vyrovnávat vliv gravitace na chod strojku. Extravagantní novinka od Zenithu má hned dva tourbillony, jeden pro čas, druhý pro stopky. Cena se pohybuje v milionech.

Foto: Zenith

Zenith Double Tourbillon.

Seiko

Druhý japonský hráč navazuje na loňské a předloňské limitované edice svých kultovních potápěčských hodinek novou verzí modelu, který získal ikonický status poté, co se objevil ve filmu Apokalypsa režiséra Francise Forda Coppoly. Hodinky s nepřehlédnutelnými oblými tvary budou stát lehce přes 100 tisíc korun.

Foto: Seiko

Seiko SLA033, jejichž předchůdce se proslavil v kultovním válečném filmu.

Tudor

Jednou z mála novinek, která vzbudila opravdu velký ohlas, je model P01 od Tudoru. Nezvykle vyhlížející hodinky za necelých sto tisíc jsou založeny na prototypu z 60. let vyvinutého pro americké námořnictvo. Podivná „klepeta“ u pouzdra, respektive to horní, aretují otočnou lunetu, aby zůstala pevně v požadované pozici. Přijetí novinky bylo kontroverzní, ale aspoň se konečně něco dělo.

Foto: Tudor

Tudor P01 vzbudil na veletrhu velké emoce.

Carl F. Bucherer

Švýcarská značka, která je jako jedna z hrstky tradičních značek stále v držení zakládající rodiny, zaujala stopkami s ročním kalendářem. Velké datum lze přečíst snadno, zobrazení daného měsíce mezi číslicemi 4 a 5 už znatelně hůře. Limitovaná edice 888 kusů by v ČR měla stát kolem 200 tisíc korun, což se může někomu zdát hodně, ale za mechanické stopky s takovou komplikací je to ve srovnání s konkurencí nízká částka.

Foto: Carl F. Bucherer

Přečtete okénko mezi čtyřkou a pětkou?

MB

Na závěr trocha extravagance. Švýcarská značka MB známá svým kreativním přístupem má své první dámské hodinky. Kupolovité sklíčko drží styl značky a odhaluje strojovnu s vyoseným malým číselníkem. Základní verze vyjde i s daní na tři miliony korun.

Foto: MB&F

První dámský model od MB&F se jmenuje FlyingT.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám