Hlavní obsah

Řemeslu se věnoval 96 let. Odešla legenda, říkají o smrti rekordmana

Novinky, nčs

V době upravených plnovousů a flanelových košil jsou ulice doslova napěchovány podniky, kde se o vlasy a vousy starají holiči s péčí, která je pro tradiční řemeslo typická. Nikdo z nich však neměl takovou praxi, jako minulý týden zesnulý Anthony Mancinelli z New Yorku. Oficiálně nejstarší holič se řemeslu věnoval neuvěřitelných 96 let, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním slovem úctyhodné. Nejenže se Mancinelli dožil požehnaného věku, ale podstatnou část života se věnoval milovanému řemeslu, u nějž vydržel téměř sto let. Američan minulý týden podlehl rakovině ve věku 108 let.

Začínal jako dvanáctiletý výrostek, který se motal v rodinném kadeřnictví a byl k ruce rodičům. To se psal rok 1923. Mladý Mancinelli sice nikdy nedokončil školu, v lásce k nůžkám a břitvě byl ale vytrvalý.

„Všichni jej milovali, myslím, že byl známý snad po celém světě,” říká Robert Mancinelli, holičův syn. „Je to legenda,” přitakává Jane Dinezzová, majitelka podniku, ve kterém stařík do poslední možné chvíle pečoval o zákazníky.

Křeslo zůstane volné

„Když tu natáčela televize, ptali se mě, kdo teď obsadí jeho křeslo. Nevím, co jim na to mám odpovědět, ale dokáže ho vůbec někdo nahradit?” zamýšlí se Dinezzová, která plánuje z úcty k Mancinellimu nechat jeho křeslo neobsazené.

Mancinelliho žena zemřela před 15 lety, jeden ze synů dokonce už před téměř čtyřmi desítkami let. „Střihal mě celých 82 let mého života, teď si musím hledat nového holiče,” říká Robert, který byl zvyklý na otcovu péči.

Zemřel guru kubánské kuchyně, bylo mu 44 let

Muži

Kromě zápisu v Guinnessově knize rekordů byl také týden před smrtí Mancinelli uveden do holičské síně slávy. Tak vytrvalá láska k řemeslu a pevné zdraví se zkrátka jen tak nevidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám