Hlavní obsah

Rekordní sbírka modelů aut se ukrývá v zemi, kde byste ji asi nečekali

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severní části libanonského hlavního města Bejrút se nachází kolekce modelů aut i nejrůznějších budov a historických výjevů. Ve čtvrti Zouk se ukrývá sbírka tak velká, že zabírá značnou část hangáru. Majitelem sbírky je Nabil „Billy” Karam, který byl sám šampiónem v rallye. Sbírku rozšiřuje už úctyhodných 25 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý libanonský závodník vlastní největší sbírku modelů aut na světěVideo: AP

 
Článek

Dvoupodlažní muzeum začalo tak, jak už to bývá - jako hobby. „Byl to a stále je můj velký koníček, mám to pro oddech a nic jsem tím neplánoval. Miluju auta, jsem závodník. Všichni v Libanonu milují auta, závody a rallye, a tak se ta vášeň zvětšovala a zvětšovala. A to až do rozsahu, jaký tu teď vidíte,” komentoval svou sbírku Karam.

Muzeum nemá nějaké konkrétní typy automobilů, na které by se soustředilo, ale Karam přiznává, že vozy Porsche u něj mají vždy speciální místo. Vždyť také svůj první titul v libanonské rallye získal právě s touto značkou, kterou označuje za svou věčnou lásku. A jestli byl Karam dobrý závodník, tak se mu daří i jako sběrateli - ze své sbírky aut už má dva rekordy v Guinnessově knize rekordů. Třetí má za sbírku diorámat.

Nechybí výjevy z válek

„Diorámat, tedy speciálních modelů, které se snaží navodit dojem skutečnosti, má přes 600. Mimo jiné jde třeba o výjevy z druhé světové války či války v Zálivu. Stejně tak má i mnoho detailních modelů budov, lodí a letadel. Sám říká, že se snaží mít ve sbírce vše, co nějak ovlivnilo život jeho a jeho země.

„Bohužel, žijeme tu v regionu zmítaném válkami, takže nás samozřejmě také hodně ovlivňují,” konstatoval Karam.

Reklama

Výběr článků

Načítám