Hlavní obsah

Ráj samotářů na prodej. Který muž zde zakotví?

Novinky, vpl

Každý, koho povědomě občas napadne myšlenka, že žít v drahém centru Prahy či ve stísněných satelitních městečkách v okolí naší metropole nemusí být to pravé ořechové, určitě zatoužil po adrese, kde je víc prostoru a kde nemáte žádné sousedy. A varianta existuje, jen není bohužel pro každého.

BEZ KOMENTÁŘE: Ostrov Isola di Mal Ventre

 
Článek

Pokud nemáte hluboko do kapsy, můžete si pořídit svůj ostrov. Isola di Mal Ventre je jedním z mála soukromých ostrovů, které jsou v současnosti ve Středozemním moři nabízeny ke koupi. Přijde vás „jen“ na 1,2 miliónu liber (41,4 miliónu Kč). Suma to rozhodně není malá, ale porovnáte-li cenu s cenami nemovitostí po Evropě, není tak extrémně vysoká.

Britský premiér David Cameron požaduje za dům v západním Londýně, kde kdysi bydlel s rodinou, rovných 1,5 miliónu liber (51,7 miliónu Kč). Ve snobském rekreačním středisku Porto Cervo na severu Sardinie stojí luxusní vila více než 10 miliónů liber (345 miliónů Kč). Právě od západního pobřeží Sardinie odděluje Isolu di Mal Ventre jen pět kilometrů moře.

Ostrov zabírá celkem devadesát hektarů: na délku měří dva kilometry a pěšky jej obejdete za tři hodiny. Jeho nejvyšší bod je asi 18 metrů nad hladinou moře. Na Isola di Mal Ventre nikdo nežije: najdete tu jen pozůstatky budovy kdysi obývané pastevci. Ti ale ostrov opustili v roce 1972 poté, co jej koupil poslední majitel.

Dosáhl sem i věčný Řím

Realitní kancelář, která prodej zprostředkovává, připomíná pozoruhodné dějiny ostrova. Na jedné z pláží na východním pobřeží zbudovali v období 4800–3000 let př. n. l. pravěcí lidé stavbu z velkých nahrubo otesaných kamenů. Ve starověku se ostrůvku zmocnili zdatní kupci Féničané, které po vítězných punských válkách vystřídali Římané. Obdobně jako na jiných místech, kam dosáhla moc věčného města, i tady Římané po sobě zanechali dodnes fungující studny.

Dobu neomezené moci Římské říše výmluvně připomínají také zbytky kdysi poměrně rozlehlých budov. Zkušení architekti se domnívají, že by mohly být účelně zabudovány do novostaveb. Ani stavba přístaviště, odkud by se daly podnikat krátké plavby na Sardinii, by neměla působit novému vlastníku těžkosti.

Ráj pirátů i skvostné pláže

Kousek souše obklopený ze všech stran mořem, jehož název v italštině znamená Ostrov bolení břicha, rozhodně čest svému jménu nedělá. Západní břeh je vystaven pravidelnému působení silného a studeného větru, známého mistralu vanoucího nejčastěji v předjaří: najdeme na něm proto působivé skalnaté útesy jakoby vystřižené z romantických příběhů o pirátech. Naopak jižní a jihovýchodní pobřeží lemují, kam oko dohlédne, četné zálivy s nádhernými písčitými plážemi s průzračně modrou vodou.

Samotný ostrov tvoří především žula a pokrývá jej nízká vegetace. Na své si na něm přijdou i milovníci přírody: osídluje jej totiž nebývale velký počet rostlinných a živočišných druhů. Nechybějí mezi nimi mořští ptáci, jako nepřehlédnutelní buřňáci. Není divu, že se ostrov stal součástí mořského chráněného území.

„Ostrov, díky krásným plážím označovaný jako modrý ráj, představuje v celém Středomoří naprosto ojedinělou nemovitost. Pokud by na něm nový majitel zbudoval k přírodě citlivé letovisko, jistě by jej vyhledávali návštěvníci, kterým nestačí hromadné organizované vyvalování se na přelidněných plážích. Vždyť na Sardinii přinejmenším v létě směřují přímé lety z Londýna, Paříže, Frankfurtu, Bruselu a dalších evropských velkoměst,“ říká Alexandra Haywardová, která má na starosti propagaci této výjimečné realitní nabídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám