Hlavní obsah

Protřepat, nemíchat či netřepat, promíchat: Znáte rozdíl?

Novinky, Jakub Kynčl

Nový snímek s Jamesem Bondem, Spectre, se nezadržitelně blíží do našich kin. A s ním opět ožívá legendární hláška „protřepat, nemíchat”. Jenže jak se správně drink Vodka Martini připravuje a co na něm vlastně tato fráze mění? To je věta, kterou vám paradoxně dokáže zodpovědět jen málokdo.

Namíchat si Vodkatini podle Jamese Bonda není úplně nejlepší nápad...

Článek

Tak protřepat či promíchat? Na tuto otázku v historii zatím asi nejlépe odpověděl odborník na mixologii David Augustus Embury, který se k této problematice vyjádřil v knize The Fine Art of Mixing Drinks.

„Protřepáním vznikne studenější koktejl rychleji než promícháním. Jelikož prochlazení je vysoce žádoucí v případě všech koktejlů, dává se protřepání v šejkru přednost. V případě některých nápojů ovšem přichází v úvahu ještě další hledisko, a tím je optická přitažlivost. Podstatnou součástí kouzla takových koktejlů, jako jsou Martini a Manhattan, je jejich průzračná, téměř jiskřivá průsvitnost. Promíchaný koktejl zůstane jasný; protřepaný bude zakalený. Tato matnost po chvíli, co koktejl stojí, sice zmizí, nikdy však nápoj nebude mít onu křišťálovou průzračnost drinku, který byl promíchán.“

Obilnou, ne bramborovou

Je tedy poměrně zajímavé, že by se James Bond rozhodl ohledně svého oblíbeného koktejlu tak, jak se rozhodl. A že se nebál poučovat barmany, to není nic nového. Ve snímku Goldfinger požádal barmana o Martini s vodkou.

Konkrétnější nebyl a poté, co z drinku usrknul, barmanovi řekl: „Místo bramborové vodky obilnou.“ Základ pro branding vodek ve filmové sérii byl položen. V nejnovějším snímku Spectre bude v záři reflektorů polská ultraprémiová žitná vodka Belvedere, která je v pořadí již čtvrtou značkou vodky, která se ve snímcích o Agentovi 007 objevuje.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbenému Bondovu drinku se nevyhýbal i herec Pierce Brosnan, který ho ztvárnil ve snímku Dnes neumírej.

Hlavní je však způsob přípravy tohoto nápoje, což je v mnoha barech i v dnešní době stále ještě bolístka. Možná i proto pražský bar Bugsy's spustil u příležitosti premiéry Bondovky Spectre workshop, během kterého hosty učí správně namíchat Bondův oblíbený nápoj. Na kurz, po jehož skončení si absolventi odnesou i potřebnou výbavu, dohlíží znalec pitného režimu agenta Jejího Veličenstva a guru české mixologie Alex Mikšovic.

Promíchat, netřepat

„Podstatné je to, že Martini koktejly nebo Vesper, který se objevil ve snímku Casino Royale, jsou standardně ty typy drinků, které by dobrý barman dělal standardně v míchací sklenici a pouze by je promíchal. Důvod? Aby je příliš nezředil ledem a neprovzdušnil, protože pak by nebyl koktejl tak krásně čirý. Jenže Ian Fleming to pojal jinak a tím tak došlo k určité anomálii, která se pak posunuje dál a vytváří lidem zmatek v hlavách,” řekl Novinkám majitel Bugsy's Václav Vojíř.

Premiéra nové bondovky ovšem nepoutá pouze milovníky kvalitní vodky, barmany a mixology. Na pozoru jsou i britští vědci. Ti ve své studii podrobně pročetli 14 knih o fiktivním agentovi a poznamenávali si každý alkoholický drink, který jeho postava vypila, aby tak vypočítali jeho konzumaci alkoholu. Důvod? Chtěli zjistit, zda byl agent milovníkem dobrého pití či notorickým alkoholikem.

Muž se zlatými játry

Podle studie Bond zkonzumoval průměrně 92 jednotek alkoholu týdně (půllitr piva má zhruba dvě jednotky). Nejvíce pak během jednoho dne zkonzumoval 49,8 jednotek alkoholu. Vezme-li se v potaz, že v některých dnech Bond vůbec nepil (třeba když byl držený jako vězeň), je alarmující, že z 87,5 dne, kdy mohl pít alkohol, zůstal střízlivý pouze po 12,5 dne. Zdá se tedy, že spíše než cokoliv jiného, byl James Bond mužem se zlatými játry.

Vědci tak jen zkonstatovali, že při takto obrovském příjmu alkohol by Bond nemohl realisticky vykonávat své úkoly. A rozhodně ne tak zručně, jak je popsáno v knihách. Podle všeho byl tedy James Bond alkoholik. A vědci se podepisují pod to, že ani ne s příliš konzistentním vkusem. „Vodka Martini by se mělo spíše míchat, nikoliv protřepávat. To, že by Bond udělal takový základní přešlap se zdá vzhledem k jeho skvělým znalostem etikety nepatřičné,” tvrdí vědci.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

  • dejte si drink Vodka Martini v baru

TIP PRO VÁS

Chcete zhubnout a změnit se k nepoznání? Zašlete do 10. listopadu přihlášku do čtvrté řady pořadu Zpátky na vrchol. Podrobnosti najdete zde.

Foto: Stream.cz

Jakub Bína

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám