Hlavní obsah

Pro dobrotu na žebrotu. Samaritán byl na pokraji krachu, teď svitla naděje

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si zavoláte domů instalatéra, tak počítáte s tím, že si za svoji práci vezme peníze. Zažité pořádky mění dvaapadesátiletý James Anderson z anglického Burnley, jenž poskytuje své služby zdarma. Jeho zákazníkem však nemůže být každý, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

James Anderson má srdce na správném místě.

Článek

Přiznává, že jej dobré úmysly přivedly téměř na mizinu. Pomohl třem tisícovkám starých a bezbranných lidí, neúčtuje si přitom ani halíř. Avšak poté, co se účtenka, kterou vystavil 91leté stařence trpící akutní leukémií, stala virálním hitem, se Andersonovi může dýchat o něco lépe.

„Za žádných okolností této paní nebudeme účtovat žádný poplatek. Budeme k dispozici 24 hodin denně, abychom jí pomohli cítit se co možná nejpohodlněji,” stojí mimo jiné na faktuře s celkovou částkou nula liber k úhradě, která byla vystavena za opravu bojleru.

„Ocitl jsem se na pokraji krachu, ale rozhodl jsem se bojovat,” říká instalatér, který prostředky shání prostřednictvím neziskové organizace, kterou založil počátkem roku 2017. Pomáhá mu rovněž sbírka, kterou organizuje na internetu. A právě po zveřejnění faktury pro nemocnou stařenku se peníze začaly hrnout ze všech stran. Po několika dnech získal minulý týden zhruba 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun) k další práci.

„Byl bych moc rád, kdyby se jednoho dne rozhodla pomoci i vláda. Taková národní linka pro lidi starší 65 let, kteří by měli instalatérské práce zdarma, to by byl sen,” zamýšlí se nad budoucností svého podnikání. Toho si všimli i lidé z celého světa. „Kontaktovali mě lidé z Austrálie, Spojených státu či Francie a ptali se mě na radu, jak rozjet podobnou službu,” říká muž původem z Liverpoolu.

Rozšíří působnost

Andersonův příběh zaujal v Británii natolik, že se prostředky objevily dokonce i na soukromém účtu živnostníka, který kvůli finančním problémům musel propustit i dva svoje zaměstnance. „Jedna žena z Londýna a jeden další muž mi dohromady poslali zhruba 3700 dolarů (87 tisíc korun), abych zaplatil svoje účty. To mi teď velmi pomůže, dodá na chvíli klid a nemusím shánět žádné melouchy. Prostředky, které lidé posílají do sbírky, tak mohou plnit svůj účel,” konstatuje spokojeně.

Pomoc instalatérovi, který hodlá díky penězům oslovit další podnikatele a rozšířit působnost svojí činnosti, nabízejí i některé společnosti formou bezplatné reklamy či vytvořením internetových stránek. Zdá se tak, že se muži, jenž ještě nedávno chtěl se svým podnikáním seknout, blýská na lepší časy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám