Hlavní obsah

Počasí uspíšilo sklizeň, vinobraní letos začne s velkým předstihem

Právo, ČTK, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dva týdny v srpnu si obvykle vinaři z jižní Moravy plánovali s rodinami dovolené. Do vinohradů se už nedalo vstoupit a před zahájením sběru, který obvykle začínal nejčastěji počátkem září, měli poslední možnost na odpočinek. Letos je všechno jinak. První hrozny z moravských vinic letos vinaři sklidí už na konci července. Rané odrůdy totiž dozrávají až o tři týdny dřív.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Letošní úroda hroznů dozrává se značným předstihem a zatím je velmi slibná.

Článek

„Sbírat začneme nejspíš v pondělí 30. července, protože od 1. srpna se ze zákona smí prodávat burčák, začneme tedy se sběrem hroznů právě za tímto účelem,” řekl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. Dodal, že na tuto sklizeň nejspíš naváže sbírání hroznů raných odrůd, jako jsou Irsai Oliver nebo muškáty.

Na dřívější sklizeň se připravují i na vinicích znojemského Znovínu, i když zatím očekávají začátek sklizně až v polovině srpna. „Zatím to vypadá, že začneme sklízet historicky nejdříve, to nepamatují naši tatínkové ani dědové. Ještě před patnácti lety jsme začínali sklízet 10. října, vloni v polovině září a říkali jsme si, jak je to brzy,” sdělil generální ředitel firmy Pavel Vajčner.

„Nejlépe je posun v počasí vidět na sklizni odrůdy sauvignon, která bývá ve vinohradech nejdéle kvůli cukernatosti. Zatímco v roce 2016 jsme ho sklízeli až 10. října, vloni jsme se sklizní začínali už 10. září a letos to vypadá, že se začne sklízet ještě dřív, už na přelomu srpna a září,” popsal Právu překotné změny Vajčner.

Zralost bobulí dokazuje i výskyt špačků

Dřívější dozrávání hroznů potvrzují i přírodní „ukazatele”. Nad vinicemi se začínají houfovat hejna špačků, která obvykle sondují stav hroznů na vinicích až v polovině srpna. Právě jejich pozornost naznačuje, že některé odrůdy budou připravené k otrhání. „Špačci jdou vždycky pouze na zralé bobule. O víkendu jsem na vinici na Sonberku slyšel střílet plynové dělo na špačky,” řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Upozornil, že ačkoli sklizeň raných odrůd zřejmě začne s třítýdenním předstihem, nemusí tomu tak být u odrůd dozrávajících později. „Sklizeň pozdějších odrůd bude závislá na dalším vývoji počasí. Může se stát, že v druhé půlce srpna se ochladí, dozrávání se zpomalí a další část sklizně takto urychlená nebude,” uvedl.

Úroda by mohla být lepší než vloni

Podle stavu vinic se zatím zdá, že letošní úroda by mohla být mnohem vydatnější než v minulém roce, kdy ji poznamenalo velké sucho.

„Zdravotní stav hroznů je nyní výborný, stejně tak nemají vinaři významný problém se suchem. Násada hroznů je teď také výborná, ale hlavní sklizeň začne za více než měsíc,“ komentuje pro Novinky aktuální stav na vinicích Martin Půček za Svazu vinařů a dodává. „Pokud nedojde k velkému výkyvu počasí, mohla by být letošní úroda, co se množství týče, nadprůměrná. Pro kvalitu i množství vína ročníku 2018 tak bude rozhodující počasí v průběhu srpna.“

Reklama

Výběr článků

Načítám