Hlavní obsah

Po městě rychle a pohodlně. S koloběžkou či jednokolkou zácpy neřešíte

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Nebaví vás cestování městskou hromadnou dopravou nebo nekonečné čekání v dopravních zácpách? Pak pro vás máme dobrou zprávu – po městě se můžete pohybovat i jinak, navíc ekologicky. Ačkoli většina lidí myslí v první řadě na kolo, existuje i řada dalších možností.

Foto: Profimedia.cz

Koloběžky jsou dnes oblíbené nejen u dětí.

Článek

I když je dnes většina měst nakloněna cyklistům, ne všichni lidé, kteří hledají alternativu auta či prostředků hromadné dopravy, mohou nebo chtějí jezdit právě na kole. Nejen pro ně mohou být možností elektrické koloběžky, longboardy, hoverboardy, jednokolky nebo klasické kolečkové brusle. Co bude tím nejlepším pro vás?

Rychle a bez námahy

Nejen ve větších městech jistě poslední dobou vídáte stále více lidí na elektrických koloběžkách. A není divu. Spolehlivě a bez námahy vás dopraví, kamkoli potřebujete. Jistě, neujedete na nich sáhodlouhé trasy (záleží, jak výkonný má daný model motor), ale například do práce nebo do školy a zpět na nich dojedete bez potíží.

V porovnání s elektrokoly jsou skladnější a snazší na manipulaci (zatímco koloběžku v kanceláři většinou zaparkujete bez problémů, přeskakovat kolo by se vašim kolegům nejspíš nezamlouvalo).

Elektrokoloběžka většinou dokáže vyvinout rychlost okolo 30 km/hod., ale neznamená to, že se na ní musíte jen bez námahy vozit. Pokud svému tělu chcete dopřát pohyb, je možné nastavit motor tak, abyste se (s jeho pomocí) mohli i odrážet, případně jej vypnout úplně a elektrickou koloběžku využívat jako klasickou (jen počítejte s tím, že se nadřete o něco víc než na té bez motoru).

Mimochodem, elektrokoloběžky mohou mít i řadu podob – pokud byste toužili po opravdu stylové, můžete si pořídit elektrokoloběžku chopper. Jak název napovídá, připomíná tato koloběžka spíše motorku. Jen je potřeba počítat s tím, že se nemusí hodit pro úplné začátečníky a že si za ni připlatíte.

Raději byste koloběžku klasickou, tedy bez motoru? Pro přepravu po městě je určena přímo koloběžka městská, která se snadno skládá a lehce ji převezete i v autobuse či tramvaji. Pokud chcete koloběžku spíše na výlety, volte sportovní model s většími, ideálně nafukovacími koly. Pro zkušenější jezdce, kteří by rádi na koloběžce prováděli i nějaké náročnější triky apod., se hodí takzvaná freestyle koloběžka, která má odlehčený rám a malá kolečka.

K sehnání jsou samozřejmě nejen koloběžky pro dospělé, ale i pro děti. Dětské koloběžky jsou uzpůsobeny tak, aby se s nimi snadno manipulovalo i těm nejmenším. Děti díky nim procvičí nejen fyzičku, ale také rovnováhu a koordinaci.

02_srpen_Zbozi_Pohyb po meste_1

1. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro, černá, od 13 990 Kč 2. Sunway T-Max Chopper 2018, černá, od 27 000 Kč

1. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro, černá, od 13 990 Kč 2. Sunway T-Max Chopper 2018, černá, od 27 000 Kč 3. Yedoo New Wzoom, od 3 290 Kč

1. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro, černá, od 13 990 Kč 2. Sunway T-Max Chopper 2018, černá, od 27 000 Kč 3. Yedoo New Wzoom, od 3 290 Kč 4. Tempish Magic Rebel, růžové/zelené, od 1 149 Kč

1. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro, černá, od 13 990 Kč 2. Sunway T-Max Chopper 2018, černá, od 27 000 Kč 3. Yedoo New Wzoom, od 3 290 Kč 4. Tempish Magic Rebel, růžové/zelené, od 1 149 Kč 5. FILA X-One, od 1 190 Kč

6. K2 F.I.T. 84 Boa 43,5, od 3 509 Kč

Jde to i bez řídítek

Elektrokoloběžky ale zdaleka nejsou tím „nejexotičtějším“, co v ulicích měst potkáte. Oblíbené jsou rovněž takzvané hoverboardy (setkat se můžete i s názvem gyroboardy). V podstatě připomínají segwaye, ovšem s tím rozdílem, že nemají řídítka. Jezdec hoverboard ovládá jen náklonem svého těla. Ačkoli pro takové „řízení“ nepotřebujete žádné zvláštní dovednosti a zvládnou ho i děti, nedoporučuje se gyroboard pro děti lehčí než 25 kilogramů – ovládání by mohlo být ztíženo.

Hoverboardy najdete na trhu v nejrůznějších provedeních – od barev až po výbavu. Existují i typy do terénu, nicméně počítejte s tím, že základní modely ujedou většinou okolo 10 až 20 km, takže se vyplatí mít po ruce nabíječku na hoverboard. Mimochodem, výrobci přišli také s hoverboardem s Bluetooth vybaveným reproduktorem, který se dokáže spárovat s vaším mobilním telefonem a vmžiku se tak proměnit v zábavní centrum třeba pro večírek s přáteli.

Dalším ze zajímavých „dopravních prostředků“ do města je jednokolka. Ta sice vypadá jako dětská hračka, ale nenechte se mýlit. S trochou cviku se na ní bez potíží můžete pohybovat po městě – v záležitosti na výkonu ujede elektrická jednokolka mezi 10 a 15 kilometry. I když vyžaduje o něco větší cvik než hoverboard, rozhodně patří k nejstylovějším způsobům přepravy po městě.

02_srpen_Zbozi_Pohyb po meste_2

1. Tempish Nautical Bamboo 41", od 2 390 Kč 2. Worker Tribequest, od 5 990 Kč

1. Tempish Nautical Bamboo 41", od 2 390 Kč 2. Worker Tribequest, od 5 990 Kč 3. Inmotion V8, od 25 990 Kč

1. Tempish Nautical Bamboo 41", od 2 390 Kč 2. Worker Tribequest, od 5 990 Kč 3. Inmotion V8, od 25 990 Kč 4. Eljet Standard Bluetooth App Crazy, od 5 999 Kč

1. Tempish Nautical Bamboo 41", od 2 390 Kč 2. Worker Tribequest, od 5 990 Kč 3. Inmotion V8, od 25 990 Kč 4. Eljet Standard Bluetooth App Crazy, od 5 999 Kč 5. Xiaomi Ninebot Mini 20048, černý, od 6 785 Kč

6. Segway Ninebot One S2, od 15 890 Kč

Pro sportovce tělem i duší

Pokud jste spíš vyznavačem klasiky a rádi si dáte „do těla“ při sportu, pak můžete zvolit pro rychlou přepravu po městě kolečkové brusle. Jistě, pro cestu do práce se nejspíš příliš nehodí (tedy pokud nemáte k dispozici sprchu a náhradní oblečení), ale jinak je to ideální způsob. Na trhu najdete nepřeberné množství typů, barev a druhů bruslí – od klasických se dvěma řadami koleček až po inline brusle.

Při nákupu zohledněte především své dovednosti – jiné brusle se hodí pro úplného začátečníka, jiné pro sportovce tělem i duší, který je na kolečkách jako doma a rád zkusí i nějaké akrobatické triky. Jak vybrat brusle, by vydalo na samostatný článek, nicméně obecně platí, že z hlediska kategorií můžete brusle vybírat sportovní (nebo fitness), závodní, outdoor brusle a speciální brusle pro agresivní jízdu (na rampách, zábradlí apod.).

Samozřejmostí jsou dětské kolečkové brusle, jež jsou nejen vhodné pro dětskou nohu, ale také se prodávají v nepřeberném množství barev a motivů, jež potěší každého malého jezdce.

Oblíbené jsou rovněž nejrůznější „prkna“. Tradiční skateboardy nahradily u mnoha jezdců takzvané longboardy. Jak lze odvodit z názvu, jedná se v podstatě o delší skaty, které se mohou lišit i tvarem prkna a které jsou velmi stabilní. To je samozřejmě velmi výhodné pro úplné začátečníky, nicméně i když se longboard může kvůli svým rozměrům zdát „neohrabaný“, bude vyhovovat i milovníkům ostřejší jízdy plné nejrůznějších triků.

Pokud vás jízda na longboardu láká, ale nechcete riskovat propocené oblečení po příchodu do práce, můžete si pořídit elektrický longboard. Je vybavený motorem a pro kontrolu jeho pohybu slouží nejčastěji bezdrátové dálkové ovládání.

Ať už vás láká z výše popsaných možností pohybu po městě jakákoli, nezapomeňte také na bezpečnost. Při nákupu proto do pomyslného košíku přibalte i přilbu a chrániče (alespoň na lokty a kolena). Pohyb po městě by se vám bez těchto ochranných prvků mohl nepěkně vymstít.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám