Hlavní obsah

Pivo leželo ve vraku lodi z 19. století, nyní dostalo nový život

Novinky, nčs

Když se roku 1886 potopila nedaleko newyorských břehů loď SS Oregon, bylo na palubě kromě 852 lidí také několik beden s pivem. Vrak lodi je vyhledávaným místem potápěčů, kteří nedotčený poklad v podobě lahví se zlatavým mokem v roce 2017 objevili. Nyní vzniklo pivo na základě více než sto let starých kvasinek, které se podařilo z lahví zachránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pivo vylovené z vraku lodi dostalo druhou šanciVideo: AP

 
Článek

Jamie Adams, majitel amerického pivovaru Saint James, se s několika dalšími kolegy potopil k vraku, jehož značná část je běžně v písku. Podařilo se jim objevit dlouho neprozkoumanou část lodi okolo jídelny v první třídě, kde našli bedny s lahvemi piva.

Ačkoliv by si většina potápěčů nechala lahev piva jako vzácný suvenýr, Adams se rozhodl uchovat dědictví minulých generací v tekuté formě. Z nedotčených skleněných lahví získal pivovarské kvasinky, ze nichž následně vytvořil zbrusu nové pivo, které pojmenoval Deep Ascent, v doslovném překladu „hluboký výstup”.

Adams, který byl původně obchodníkem na Wall Street, se pivovarnictví a potápění začal věnovat po teroristických útocích v New Yorku v roce 2001. Jeho myšlenku vytvořit nové pivo s příchutí minulosti však provázely i komplikace.

„Jeden z potápěčů, kterého jsem požádal, aby mi se záchranou piva z mořského dna pomohl, dal jednu lahev jinému sládkovi. Samozřejmě bez mého vědomí,” řekl Adams.

Sládek z konkurenčního pivovaru však projevil pochopení, od výroby piva ustoupil a konstatoval, že se nehodlá nikomu míchat do jeho nápadu.

Staronové pivo tak mohlo znovu spatřit světlo světa na pivním festivalu ve městě Albany.

Reklama

Výběr článků

Načítám