Hlavní obsah

Osly proti nevzdělanosti. Muž rozváží knihy po odlehlých částech země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luis Soriano býval učitelem španělštiny v jedné z odlehlých částí Kolumbie. Jednoho dne si však uvědomil, že děti v podobných končinách nemají přístup k velkému množství knih, a tak je po tamních školách začal vozit na svých oslech, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Se svými dvěma osly a nespočtem knih šíří Soriano ve venkovských školách radost už 20 let. Myšlenka pohyblivé knihovny vznikla tak, že mu bylo líto dětí v odlehlých oblastech, které neměly přístup ke knihám.

„Byl jsem jediný, kdo měl v obci knihy. Vlastnil jsem asi 70 knih, od učebnic zeměpisu, španělštiny, historie, přes slovníky, až po dětské knížky,“ popisuje bývalý učitel s tím, že děti při absenci knih nemohly plnit domácí úkoly.

Jednoho dne se proto rozhodl, že knihy připevní na své osly a přiveze je k dětem domů. „Od toho dne jsem svoji oslici pojmenoval Alfa a svého osla Beto. Když obě jména spojíte dohromady, vznikne slovo ‚alfabeto‘ (ve španělštině abeceda),“ říká nadšeně.

„Momentálně mám asi tři tisíce knih ve svém pokoji a dalších 1700 knih speciálně pro děti,“ tvrdí Soriano, jenž nepochybuje, že knihy jsou pro děti nesmírně důležité. „Začnou se smát, jen co knihu uvidí,“ vysvětluje s tím, že šíření radosti je kromě vzdělání jeho důležitějším posláním.

Reklama

Výběr článků

Načítám