Hlavní obsah

Odvážlivec se chystá překonat Atlantik na metr dlouhém plavidle

Je to jako zavřít se do popelnice a tři měsíce v ní jezdit na horské dráze, říká ke svému nápadu osmačtyřicetiletý Brit Andrew Bedwell, jenž se příští rok chystá v metrovém plavidle překonat oceán. Pokud se mu to podaří, stane se světovým rekordmanem.

BEZ KOMENTÁŘE: Odvážlivec se chystá překonat Atlantik na metr dlouhém plavidle Video: AP

 
Článek

Bedwella k odvážnému kousku motivuje příběh současného rekordmana Huga Vihlena, který v roce 1993 absolvoval plavbu na plavidle o délce 1,6 metru. „Žena si sice myslí, že jsem blázen, ale já chci ještě před padesátkou tuhle výzvu dokončit,” říká Brit. Na cestu z Kanady do Velké Británie se plánuje vydat během příštího léta, uvedla agentura Reuters.

Sklolaminátové plavidlo si staví poslední tři roky s pomocí vlastního týmu lidí. Sám v oboru pracuje, jeho firma dodává plachty pro mnohem větší lodě. „Mám rád výzvy, je to pro mě v životě opravdu důležité, abych tak nějak nezakrněl,” vysvětluje svoji motivaci.

Ve 103 letech odložila chodítko a seskočila s padákem

Koktejl

V minulosti už se ve vlastním plavidle vydal okolo Británie, nyní má před sebou mnohem náročnější kousek. Stravovat se bude neurčitou hmotou složenou z bílkovin, kterou v pytlících bude mít připevněnou na vnitřní části plavidla. K dispozici bude mít také přístroj, který z mořské vody vyrobí pitnou. Tím ale „luxus” končí.

„Jídlo bude asi chutnat odporně, ale úkol to splní. Nepovezu si žádné lahůdky, ale věřím, že dcera mi na cestu jedno pivko přihodí,” žertuje dobrodruh.

„Samozřejmě tady jsou jistá rizika, ale budu se snažit mít co nejlépe vyřešenou bezpečnost. Budu komunikovat s kapitány na poměrně frekventované námořní trase, musím se ujistit, že o mně budou na svých radarech vědět,” říká Bedwell.

„Myslíte si, že kdybych se doma válel na gauči, že budu šťastný? Nebudu, tak musím podstoupit nějaká rizika,” dodává smířeně.

Jeho plavidlo dokáže vyvinout rychlost přibližně 3,2 kilometru v hodině, během 90 dní urazí přes tři tisíce kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám