Hlavní obsah

Obří požáry v Chile vážně poznamenají i tamější produkci vína

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požáry v Chile zasáhly bezmála 2000 kilometrů čtverečních země a navzdory velké snaze tisíců místních hasičů se plameny zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. Požáry mají navíc ještě jeden rozměr, který mnoha lidem na první pohled nedochází - v ohrožení je i tamější produkce vína. Zatím požáry sežehly přes stovku vinic.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Chile sežehly přes sto vinicVideo: Reuters

 
Článek

Chilský region Cauquenes běduje, protože patří k těm nejhůře zasaženým. Tamější vinaři se už nyní bojí několika následujících let. Požáry sežehly vinice, nevratně poškodily hrozny, větve a kořenové systémy. Pro mnohé vinaře to znamená jediné – žádná letošní ročníková vína. A ohrožena je i produkce pro příští rok.

„Zemětřesení v roce 2010 bylo proti tomuto ničím. Báli jsme se dalšího zemětřesení, ale nečekali jsme, že by mohl přijít podobný požár,” uvedla místní zemědělkyně Juana Canalesová.

Susana Molinaová přišla kvůli požáru o celou svou vinici. Jak sama říká, jediné, co jí zbylo, je dům na jejím pozemku, který požár naštěstí minul. „Měla jsem čtyři hektary vinic a všechny jsou spálené,” uvedla pro agenturu Reuters.

Škody se mohou ještě zvýšit

Vyjma jednotlivých osobních tragédií půjde i o ránu pro chilský národní rozpočet. Produkce vína do něj přispívá ročně asi 38 miliardami korun. Očekává se, že vinařský průmysl neodejde z těchto požárů jen s drobnými šrámy.

„Naše odhady jsou katastrofické z toho pohledu, že nejde jen o přímé poškození vinic, které jsou zcela zničené. Jde i o aktuální sklizeň z vinic, které nebyly zavlažované, to poškození je nevratné,” uvedl prezident asociace vinařů z Cauquenes Felipe Zuniga a dodal, že množství poškozených vinic může ještě výrazně stoupnout, pokud se nepovede dostat plameny pod kontrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám