Hlavní obsah

Nový trend mladých a úspěšných? Džusové mejdany

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta parta se schází každý pátek podvečer na Manhattanu už několik let. Právník, majitel reklamní agentury, plastický chirurg a náměstek okresního prokurátora. Je jim mezi 33 až 38 lety, profesně se dokázali prosadit a na počátku víkendového volna jim patří jejich město – New York. Vědí, co je čeká: džusová pařba. Princip je jednoduchý: hned po práci se sejdou a pak táhnou nealkoholickými bary této proslulé newyorské čtvrti.

Foto: Profimedia.cz

Džusové koktejly exotických chutí na večírcích mají jednu velikou výhodu. Druhý den jsou jejich konzumenti jako rybičky.

Článek

„Popíjíme z vlastních plastových kelímků, které si někteří z nás, tedy včetně mě, nechali vychloubačně ozdobit nastříkaným monogramem. Pochutnáváme si výhradně na freshích – šťávách z čerstvého ovoce. Už žádný tvrdý alkohol, žádné divoké pijatyky,“ vysvětluje plastický chirurg, kterého list The Boston Globe označil jako Briana B. (36).

Džusové koktejly přitom vznikají ze všech možných přísad, přičemž jejich seznam by byl hodně dlouhý – od ananasu, přes kiwi, až po arašídové máslo. Zdobí je bizarní názvy – kupříkladu Zdravotní pojištění, Kingkongův úsměv či Dvojitý Trump. „Mám slabost pro Profesionála – z kapusty a špenátu,“ přiznává Brian s tím, že taková freshová pánská jízda vyjde jeho účastníka v průměru na sto dolarů (2 490 korun).

Už nikdy kocovinu

Za zakladatele džusových mejdanů bývá považován Juan Molina (29), prodavač v obchodě se sportovními potřebami. Před čtyřmi roky musel ze zdravotních důvodů škrtnout alkohol, maso a mléčné výrobky. Věděl, že s pravidelnými víkendovými večírky je amen. Ve chvílích, kdy na tom nebyl na duši dobře, ho osvítil nápad – a co takhle udělat z nouze ctnost? Těsně před 27. narozeninami přemluvil pár kamarádů, aby změnili své páteční pijácké výpravy na obrážení nealkoholických barů.

„Úplně mě ohromilo, jak se náš nápad ujal. New Yorkem se začal šířit jako požár vyschlou prérií – dokonce už vznikly kluby džusařů,“ pochvaluje si Molina. Přitom se zpočátku zdálo, že džusové jízdy se stanou doménou „babinců“.

„Zprvu to vypadalo, že se muži ostýchají, že si nechtějí zadat. Netrvalo to však ani čtvrt roku a chlapci a chlapi dali o sobě vědět a dnes nepřeženu, když řeknu, že převládají,“ podotýká Molina, který mezitím změnil barikádu a dnes vlastních několik freshových podniků, a to nejen v New Yorku.

Právník Cliff M. (33) si freshové dýchánky nemůže vynachválit. „Zařádím si, popovídám si s přáteli, vyhodím si z kopýtka. Do postele se dostanu zpravidla kolem jedné v noci. Druhý den mě netrápí kocovina, kterou už nechci zažívat, netřeští mě hlava a už se nemohu dočkat příštího pátku,“ svěřil se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám