Hlavní obsah

Nemohl najít práci, začal pronajímat židle ve frontách před úřady

Novinky, Martin Vlk

Pětadvacetiletý Isaac Mpofu přišel se zajímavým nápadem, jak si vydělat na živobytí a splacení studentské půjčky. V jihoafrickém městě Bellville lidem v dlouhých frontách před úřady pronajímá židle, aby při čekání ulevili svým dolním končetinám. Nevšední podnikatelský záměr se setkal s pozitivními reakcemi, píše server News24.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mpofu sice vystudoval účetnictví na University of the Western Cape, dlouhou dobu se mu ale nedařilo najít zaměstnání. Když přemýšlel, jak si vydělat na živobytí a splacení nemalé studentské půjčky, zrodil se mu v hlavě důmyslný podnikatelský záměr.

„V lednu jsem si všiml dlouhých front před úřadem práce v Bellville a rozhodl se čekajícím lidem nabídnout pronájem židle za pět jihoafrických randů (zhruba 7 korun) na dvě hodiny, nebo než se dostanou na řadu,“ vysvětlil mladík počátky svého podnikání.

K jeho překvapení řada lidí jeho služeb využila. Postupem času mu navíc někdo poradil, aby zkusil štěstí také před odborem vnitřních věcí, kde fronty bývají ještě daleko delší. Když se na místo později přišel podívat, byl v šoku.

„Nevěřil jsem vlastním očím. Vidět brzy ráno ve frontách čekat matky s dětmi ve svých náručích bylo srdcervoucí,“ svěřil se.

Mpofu se tak přemístil a rovněž upravil svůj sazebník. Namísto pěti randů za dvě hodiny začal vybírat 15 randů (22 korun) za celý den. Ne všichni za jeho servis však musí platit. „Lidem starším 60 let a zdravotně indisponovaným židle samozřejmě poskytuji zdarma,“ zdůrazňuje.

Židle prý koupil ještě jako student, za vydělané peníze z pronájmu pak přikoupil další. V současné době jich vlastní 60. Nezbytný artikl pro své podnikání přes noc nechává v nedalekém skladě, za což platí 200 randů (300 korun) týdně.

Byznys chce rozšířit

Jeho iniciativa se setkala s velmi pozitivními reakcemi. „Platím za jeho služby, protože mám problémy se zády, a navíc mám u sebe neustále dvouletého syna. Nevadí mi platit 15 randů za den, protože nemám čas a energii převážet židli hromadnou dopravou,“ řekla jedna z jeho spokojených zákaznic.

Mpofu, pracující od šesti hodin ráno do půl čtvrté odpoledne, má ze svého podnikání upřímnou radost. Někteří lidé ho prý už dokonce požádali, aby před úřady začal pronajímat také deštníky, když zrovna začne pršet, a prodávat kávu.

O své činnosti dané úřady informoval prostřednictvím několika e-mailů, odezvy se však prozatím nedočkal. I přesto ale končit rozhodně nehodlá, ba naopak. V blízké budoucnosti by chtěl začít podnikat na více místech najednou a zaměstnat několik lidí, kteří by mu pomáhali.

„Najít zaměstnání po ukončení studií je velmi obtížné. Když mě napadla tahle myšlenka, okamžitě jsem s tím začal. Zpětná vazba byla ohromující. Jsem nesmírně rád, že se lidem můj nápad líbí,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám