Hlavní obsah

Nejzajímavější kousky z největšího hodinářského veletrhu

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Ve švýcarské Basileji se ve čtvrtek uzavřely brány každoročního hodinářského veletrhu Baselworld. Nabízíme vám proto redakční výběr několika zajímavých kousků, které byly na této pro hodinkový svět klíčové akci představeny.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Baselworld 2016

Článek

Letos rozhodně upoutalo Seiko, které se u své prémiové řady Grand Seiko rozhodlo pro nový směr zastoupený hodinkami s pouzdrem z keramiky a titanu. Mohutné hodinky rozhodně nezapadají do dosavadního konzervativního stylu, a tak bude zajímavé, jak se japonskému gigantu sázka na materiály povede. Souvisí s tím totiž i zvýšení ceny, kdy nový chronograf se Spring Drive strojkem vyjde na nějakých 13 tisíc dolarů, tedy asi 315 tisíc korun.

Foto: Seiko

Chronograf od Grand Seiko s pouzdrem z titanu a keramiky

Možná ještě výraznější novinkou je úplně nový Spring Drive kalibr s osmidenní rezervou chodu. Nese označení 9R01 a má průměr 37 milimetrů, což je stejný rozměr, jako má pouzdro některých Grand Seiko. Zatím je k dispozici v modelu s platinovým pouzdrem za sumu blížící se v přepočtu 1,3 miliónu korun, lze však očekávat, že se v budoucnu objeví i v dostupnější formě.

Foto: Seiko

Nový model Grand Seiko se strojkem s osmidenní rezervou chodu

Neztratilo se ani Bvlgari. Z novinek této značky hraje prim Octo Finissimo Minute Repeater, což jsou nové nejtenčí hodinky s minutovou repeticí. Titanové pouzdro o průměru 40 milimetrů je tak tenké (v tomto případě opravdu nejde označit za tlusté) pouhých 6,85 milimetru. Velká paráda.

Foto: Bvlgari

Minutová repetice od Bvlgari

Rolex letos konečně uvedl ocelovou verzi kultovního chronografu Daytona s keramickou lunetou. Stejně jako u dnes už předchozího modelu s ocelovou lunetou jsou hodinky dostupné s černým a bílým ciferníkem. Průměr 40 milimetrů a (jak jinak) in-house strojek 4130 zůstávají stejné, cena se lehce zvýšila na 11 800 švýcarských franků, tedy bez nějaké té tisícovky 300 tisíc korun. Inovace se dočkal i model Explorer, který teď má trochu jiný ciferník, delší ručičky a vylepšenou luminiscenci.

Foto: Rolex

Ocelové Rolex Daytona s keramickou lunetou

Foto: Rolex

Nová lumuniscence ciferníku u Rolex Explorer

„Chudší“ (uvozovky mají zdůraznit nadsázku) bratříček Rolexu Tudor představil populární model Black Bay v bronzové variantě, což znamená, že bronzové hodinky jsou zřejmě stále ještě v módě.

Foto: Tudor

Tudor Black Bay v bronzové verzi

K tomu značka přidala ještě zmenšenou verzi s označením Black Bay 36, přičemž číslovka v názvu značí průměr pouzdra. S cenou 2400 švýcarských franků (60 tisíc korun) se jedná o levnější alternativu k většímu sourozenci.

Foto: Tudor

Tudor Black Bay 36

Se zajímavou novinkou se vytasil Frederique Constant. Jedná se o model z řady Manufacture s in-house strojkem FC775, který disponuje věčným kalendářem. A proč je to tak důležitá zpráva? Protože s cenou kolem osmi tisíc švýcarských franků, což představuje asi 200 tisíc korun, se jedná o nejlevnější in-house věčný kalendář na trhu.

Foto: Frederique Constant

Věčný kalendář od Frederique Constant zaujme cenou

O překvapení se postaral Patek Philippe, a to konkrétně modelem Grandmaster Chime 6300G. Využívá totiž stejný strojek jako v roce 2014 představená šestikusová limitovaná edice hodinek vytvořená pro 175. výročí značky, o níž jsme už psali. [celý článek]

Strojek s 20 komplikacemi se tak dostal do běžné kolekce. Cena hodinek je 2,2 miliónu švýcarských franků, tedy skoro 55 miliónů korun. Pořadníky zájemců jsou již jistě plné. Tentokrát bez nadsázky.

Foto: Patek Philippe

Patek Philippe Grandmaster Chime 6300G

Shrnutí trendu, kdy se hodináři a firmy snaží přicházet s levnějšími modely, aby i v méně příznivých ekonomických podmínkách přilákali zákazníky, lze prezentovat na značce Moritz Grossmann z Glashütte. Model Atum totiž nově představil v oceli, takže cena spadla na zhruba 10 tisíc eur (něco málo přes 270 tisíc korun), což je třetina oproti zlatým modelům. Strojek už není tak zdobený, nicméně stále se jedná o skvělé hodinky.

Foto: Bvlgari

Moritz Grossmann Atum v oceli

Kuriozita na závěr od švýcarské manufaktury Hautlence, která ciferník hodinek nahradila bludištěm, jímž navádíte platinovou kuličku do cíle. Jedná se o první z plánované série her přenesených na zápěstí. Cena za kus z červeného nebo bílého zlata by měla být 12 tisíc švýcarských franků, tedy skoro 300 tisíc korun. A pokud na hodinkách hledáte ukazatel času, tak ho nenajdete. Není tam. Proč? A proč ne?

Foto: Hautlence

Hautlence Labyrinth čas neukazují

Reklama

Související články

Hodinky jako stvořené pro Darth Vadera

S blížící se premiérou nového dílu ságy Star Wars se samozřejmě objevuje víc a víc předmětů s tematikou této legendární série. Některé stojí pár korun, jiné...

Výběr článků

Načítám