Hlavní obsah

Nejtenčí flyback chronograf na světě vyrobil Piaget

Novinky, vps

Švýcarská značka Piaget je známá produkcí velmi tenkých hodinek. Loni ukořistila titul nejtenčích mechanických hodinek na světě a teď si zapsala další primát. V portfoliu má totiž nově nejtenčí flyback chronograf.

Foto: Piaget (3x)

Piaget Altiplano Chronograph Flyback

Článek

Piaget si u modelu Altiplano Chronograph, jak je novinka nazývána, nárokuje hned dvě prvenství – nejtenčí flyback chronograf s manuálním nátahem a nejtenčí pouzdro pro zmíněný typ strojku, přičemž pouzdro má tloušťku 8,24 milimetru a strojek samotný 4,65 milimetru.

Zní to trochu krkolomně a je k tomu důvod. Existuje totiž pár tenčích strojků s chronografem, nemají však funkci flyback (resetování chronografu a jeho opětovné spuštění pouze jedním tlačítkem). Prvenství tedy Piaget opravdu má, je k tomu ale potřeba trochu vysvětlování.

Design hodinek je velmi jednoduchý

Chronograf in-house kalibru 883P, který se skrývá uvnitř pouzdra, je třicetiminutový. Subciferník na pozici tři je sčítačem minut, na šestce je sekundovka normálního času a na pozici devět pak 24hodinový subciferník ukazující čas v druhé časové zóně. Na první pohled tak může rozložení stopek vypadat jako klasický 12hodinový chronograf, ale je tomu jinak.

Absence datumovky dává ciferníku velmi čistý vzhled, k čemuž skvěle ladí minimalistické pojetí pouzdra. Na hodinkách tak není žádný rušivý element. Pouzdro má průměr 41 milimetrů a není pochyb, že s tloušťkou 8,42 milimetru bude na ruce sedět jako ulité. Pro srovnání, zmiňované nejtenčí hodinky na světě mají v průměru 38 milimetrů a jsou 3,65 milimetru tenké.

Pouzdro má tloušťku 8,24 milimetru

Zatím byly oznámeny dvě verze tohoto modelu – jedna v růžovém zlatě, druhá pak v bílém s lunetou s 56 diamanty. Cena začíná na zhruba 27 tisících švýcarských franků (620 tisíc korun). V plné parádě se hodinky představí v lednu na ženevském veletrhu SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám