Hlavní obsah

Nejpodrobnější globus světa by pomohl každému školákovi. Má však jednu chybu

Novinky, jky

Jestli vás už někdy napadlo, že není zcela v pořádku, když zaprášený globus na vašem stole zná ještě Československo, možná nastal už konečně čas přemýšlet o jeho výměně. Na trhu se nyní objevil opravdu krásný globus, který je ještě ke všemu sedmkrát detailnější, než je běžné. Vada je však celkem předvídatelná. Globus stojí čtvrt miliónu korun.

Foto: Replogle

Globusy odjakživa přitahují muže už od nejútlejšího věku.

Článek

Od blýskavých nebeských globů s drahokamy přes rotující zlatý globus se tato zeměpisná pomůcka nyní přeměnila v něco mnohem víc než jen geografický referenční bod. Nejnovější model ručně vyrobil mistr ve svém oboru - Replogle. Globus obsahuje neuvěřitelných 28 000 zaznamenaných míst, což z něj bezpečně dělá nejpodrobnější globus rozumných rozměrů na světě.

Pro srovnání: na vašem běžném globu najdete přinejlepším 4 000 lokací. Globus je vzhledem ke své velikosti určený k umístění na podlaze. Váží i s podstavcem bezmála 30 kilogramů. Najdete na něm detaily jako nikdy předtím - od skotského provinčního města Ayr až po pevninskou šíji Kra v Thajsku nebo panamské souostroví Las Perlas.

Foto: Replogle

Aby se dal globus přemístit do kteréhokoliv pokoje, je ukotven do ručně vyrobeného mahagonového rámu a pohybuje se tiše po čtyřech kolečkách. Kompletace ručně vyrobené topografické mapy vyžaduje podle výrobce celých 40 hodin. Mapa je pak nasvícena zevnitř díky jednoduché 75W žárovce.

Starobyle vyhlížející oceán a desetibarevné politické rozdělení jsou orámovány pevným mosazným poledníkem, na němž je každý stupeň ručně vyrytý a kalibrovaný. Světlo se rozsvěcí a zhasíná pevným mosazným kroužkem a jasnost lze regulovat ve třech úrovních. Cena globu je 13 000 dolarů, tedy něco málo přes čtvrt miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám