Hlavní obsah

Nejextravagantnější hodinky letošního roku? Vesmírný pirát

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženevský výrobce hodinek MB&F založený v roce 2005 Maxem Büsserem představil nový model s názvem HM6 Space Pirate, tedy Vesmírný pirát. Hodinky, které jsou spíš malým uměleckým dílem, vynikají typickým avantgardním designem a z letošních novinek je, co se týče extravagance, asi nic nepřekoná.

MB&F HM6 Space PirateVideo: MB&F

 
Článek

Büsser se při návrhu tohoto modelu inspiroval vesmírnou lodí z komiksu Captain Future, který sledoval jako dítě. Pouzdro hodinek, které je vyrobeno z lehké titanové slitiny, má vypadat jako dvě tyto lodě spojené dohromady.

Foto: MB&F (4x)

MB&F HM6 Space Pirate

Vesmírná tematika k futuristickému pojetí značky pasuje a posouvá ji ještě o kus dál. Na první pohled je ale jasné, že svůj styl si v MB uchovali, některé elementy hodinek totiž jasně odkazují na předchozí modely.

Na vrchní straně pouzdra je pět kupolí ze safírového sklíčka. Prostřední odhaluje pohled na tourbillon, který lze ale pomocí korunky na pozici devět zakrýt „štítem“. Podle MB má sloužit k ochraně oleje v tourbillonu před přílišným UV zářením, ale spíše se jedná jen o prostou vychytávku na hraní.

Pohled na spodní stranu

Dvě zadní kupole ukrývají hliníkové turbíny, které jsou napojené na rotor strojku. Pokud se hýbe rotor, roztočí se i turbíny. Další vychytávka pro potěchu oka? Ano, ale i tady výrobce prosazuje praktickou funkci. Turbíny mají totiž svým pohybem zabraňovat příliš rychlému točení rotoru, které by mohlo poškodit strojek.

Tourbillon lze zakrýt štítem

Přední kupole slouží k indikaci času – levá ukazuje hodiny, pravá minuty. Sluší se dodat, že zobrazování času je u MB vlastně tak trochu podružná záležitost, protože dle jejich filozofie jsou jejich výtvory především malými mechanickými skulpturami. Čas je až na druhém místě.

Levá kopule ukazuje hodiny, pravá minuty

Průhled na spodní straně odhaluje pohled na strojek, který má rezervu chodu 72 hodin a skládá se z 475 částí. Uložen je v pouzdře o rozměrech 49,5 mm na šířku a 52,3 mm na výšku. Zdá se to jako hodně, a to obzvlášť, když se k tomu přidá dvoucentimetrová tloušťka, ale díky neobvyklému tvaru budou hodinky působit výrazně menším dojmem.

Space Pirate je limitovanou edicí 50 kusů. Jeho cena je v přepočtu 5,1 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám