Hlavní obsah

Na pustém evropském ostrově žil přes 30 let, teď pohádka končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přezdívá se mu italský Robinson Crusoe, teď se ale jedenaosmdesátiletý Mauro Morandi musí ze svého pustého ráje v podobě malého ostrůvku severně od Sardinie stěhovat. Donutila ho k tomu správa přírodního parku, který se na ostrově nachází. Informovala o tom BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pláže ostrova Budelli se proslavily svým narůžovělým pískem.

Článek

Od roku 1989 žije Morandi na malém ostrůvku Budelli. Ten je součástí malebného souostroví La Maddalena nacházejícího se severně od Sardinie. Na souostroví se nachází přírodní park a jeho šéfové nyní donutili Morandiho, aby se odstěhoval.

Na ostrově žil Morandi 32 let v bývalé radiostanici z druhé světové války a fungoval jako neformální správce ostrova. Několikrát čelil snaze o vystěhování, loni si prezident národního parku Fabrizio Fonnesu stěžoval, že Morandi porušil předpisy tím, že provedl neoprávněné stavební úpravy svého domu.

Mauro Morandi

Minulou neděli Morandi oznámil, že z ostrova odchází. „Odejdu doufaje, že Budelli bude chráněn stejně tak, jako jsem ho chránil po 32 let já,“ napsal Morandi na sociálních sítích.

Na ostrov se dostal v roce 1989. „Měl jsem tehdy po krk řady věcí ohledně naší společnosti: konzumerismu a politické situace v Itálii,“ uvedl před lety v rozhovoru pro BBC. „Rozhodl jsem se přesunout na opuštěný ostrov v Polynésii, daleko od civilizace,“ vysvětlil Morandi.

Se skupinou přátel odpluli nejdřív na souostroví La Maddalena, kde chtěli pracovat a vydělat si na zbytek cesty. Jenže Morandi na ostrově Budelli narazil na starého správce, který se chystal odejít do důchodu. Rozhodl se jeho roli převzít a na Budelli už zůstal. Od té doby se staral o ostrov známý svými růžovými plážemi a hovořil s turisty.

Že jste v izolaci dlouho? Novodobý Robinson Crusoe tak žije už 23 let

Muži

Proti jeho vystěhování vznikla petice žádající italskou vládu, aby rozhodnutí zvrátila. Petici do této chvíle podepsalo více než 70 tisíc lidí. Morandi je ale rozhodnut, že odejde. Hodlá se přestěhovat do bytu na jednom ze sousedních ostrovů. „Moc se pro mě nezmění. Pořád uvidím moře,“ optimisticky uzavřel ostrovan z Budelli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám