Hlavní obsah

Na autentickou památku jednoho z nejikoničtějších vystoupení si můžete zabrnkat i vy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1993, když se na pódiu v New Yorku objevila kapela Nirvana a její frontman Kurt Cobain. Během koncertu MTV Unplugged měl na sobě Cobain huňatý kardigan a v ruce třímal akustickou kytaru. Zatímco zpěvákův oděv se prodal už vloni, nyní jde do aukce kytara.

Foto: Profimedia.cz

Kytara 1959 Martin D-18E, která patřila Kurtu Cobainovi.

Článek

Nirvana odehrála během koncertu celkem 14 písniček a následně z nich vydala desku, jež v roce 1996 získala cenu Grammy. O jedenáct let později z koncertu ve studiu společnosti Sony vyšel také videozáznam. Právě na něm vešel do širšího povědomí Cobainův svetr, který se vloni vydražil za 7,7 milionu korun. Byl přitom nepraný a propálený.

Nepraný a propálený svetr Kurta Cobaina se vydražil za 7,7 milionu

Koktejl

Ještě mnohem vyšší kupní cena se odhaduje u zpěvákovy kytary. Ta bude v červnu předmětem aukce v kalifornské síni Julien’s Auctions. „Jsme hrdí, že do aukce můžeme nabídnout kytaru člověka, který je považován za jednoho z nejvlivnějších hudebníků, a ikonu v jednom z nejpamátnějších živých vystoupení všech dob,” uvedla aukční síň.

Foto: Profimedia.cz

K dispozici bude také originální pouzdro.

Kytara Martin D-18E z roku 1959 bude vydražena společně s autentickým otlučeným pouzdrem, v němž nový majitel objeví také semišový pytlíček, o kterém se traduje, že byl úkrytem zpěvákova heroinu. Odhadovaná cena je milion dolarů (25 milionů korun), dá se ale předpokládat, že konečná cena překoná očekávání.

Smrt s otazníkem

Koncert MTV Unplugged se uskutečnil pouhých pět měsíců před Cobainovou sebevraždou, kdy proti sobě podle oficiální verze pod vlivem heroinu otočil brokovnici.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Cobain během koncertu MTV Unplugged v roce 1993

Vzhledem k vysokému množství heroinu v těle se však spekuluje o tom, že by v takovém stavu čin nezvládl a konspirační teorie hovoří o nájemné vraždě, kterou měla objednat hudebníkova manželka Courtney Love, což se však nikdy neprokázalo. Cobain zemřel ve věku 27 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám