Hlavní obsah

Muži se potřebují družit s muži. A teď už na to mají i vědecký štempl

Novinky, jky

Muži potřebují trávit čas s muži. Tuto větu milióny mužů tvrdí svým ženám každý den. Teď ji mají navíc už i vědecky podloženou. Podle německých vědců totiž čas trávený s jinými muži zlepšuje u příslušníků tohoto pohlaví jejich zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Muži kamarády potřebují.

Článek

Nejsou to žádné pozitivní informace pro manželky lpící na svých partnerech. Podle německých vědců totiž každý muž potřebuje sem tam strávit povedený tah se svými mužskými přáteli. Přátelení mezi muži totiž údajně snižuje stres výrazně více než společný tah s partnerkou či čas strávený s rodinou.

Studie, která má bez nejmenších pochyb ambice na to stát se nejpopulárnější studií mezi muži v tomto roce, ne-li desetiletí, se zakládá na tom, že muži trpí méně úzkostnými pocity, když jsou ve skupině. Vědci z univerzity v německém Gottingenu si vypomohli studiem makaků magotů, kteří mají extrémně podobné sociální chování jako lidé.

Krytí zad či vybírání hmyzu

Hladina stresového hormonu u samců makaka byla výrazně vyšší, když byl se svou partnerkou či jinými členy rodiny. Naopak však poklesla, když byl ve skupině s dalšími samci. Samci o sebe také vzájemně pečují. Zatímco u mužů se to projevuje tím, že si tzv. kryjí záda, pro makaky to znamená to, že si navzájem jeden druhému ze srsti vyndávají otravný hmyz.

„Pokud mužští primáti žijí ve skupině, kde je více samců, obvykle velmi tvrdě bojují o samičky, avšak několik členů si může mezi sebou také vytvořit přátelská pouta. U makaků je to podobné jako u mužů - přátelství jim pomáhá překonat každodenní stresové podněty,” uvedl univerzitní profesor Christopher Young.

Reklama

Výběr článků

Načítám