Hlavní obsah

Muž, který nezapomíná tváře, je postrachem všech zločinců

Novinky, Martin Dohnal

Londýnský policejní důstojník Idris Bada nikdy nezapomíná tváře - bez ohledu na to, jak dávno nebo jak letmo obličej zahlédl. Díky jeho superschopnosti bylo jen v minulém roce zatčeno na 370 zločinců od zlodějů až po podvodníky, líčí australský web News.com.au, který o něm píše jako o novodobém Sherlocku Holmesovi, před jehož schopnostmi mají respekt dokonce i samotní zločinci.

Foto: Metropolitan Police

Idris Bada (vpravo) přebírá ocenění Policista roku

Článek

Badův výkon, který mu v únoru vynesl ocenění londýnského policisty roku, je o to pozoruhodnější, že se identifikaci podezřelých nevěnuje na plný úvazek. Souběžně s prací ve vazební věznici v rušné oblasti West End je hvězdou nového oddělení metropolitní policie, které sdružuje policisty s mimořádnými identifikačními schopnostmi.

Jen za loňský rok mělo toto oddělení podíl na více než 2500 zatčeních. Potřeba vytvořit toto speciální oddělení vyvstala z frustrace policistů, kteří zjistili, že ani důkladné monitorování osmi miliónů obyvatel Londýna, nemusí vždycky vést k rozpoznání pachatele.

„I když byli hledaní lidé zachyceni kamerou a záznamy byly prověřeny metropolitní policií, posuzovali je stále titíž lidé. Přemýšleli jsme, co by se dalo dělat dalšího,“ uvedl psycholog Josh Davis z Greenwichské univerzity, který pomáhá se školením členů nového oddělení.

Mnoho objevů

Jednoduchý test rychle prokázal, že někteří lidé jsou v identifikování obličejů mnohem zdatnější než ostatní. Velké testování probíhalo při londýnských nepokojích v roce 2013, při nichž jediný policista identifikoval na 180 lidí.

„Objevili jsme i několik dalších, kteří nikdy nikoho ze záznamů průmyslové kamery neidentifikovali, protože se specializovali na jiné typy zločinů. Někteří z nich se už přidali k naší jednotce,“ řekl Davis.

Jednomu z členů jednotky se například na základě zrnitého obrazu z průmyslové kamery podařilo rozpoznat do té doby neidentifikovatelného sexuálního násilníka, který v londýnských autobusech napadal ženy. Po zatčení se podezření potvrdilo a muže odsoudili.

Natrénovat to nelze

Davis se nyní chce zaměřit více na využívání technologií, aby prohlížení stovky hodin videozáznamů neleželo jen na policistech. Doufá přitom, že novátorský přístup začnou využívat policisté po celém světě. Pro ty, kteří si chtějí mimořádnou schopnost rozpoznávat obličeje natrénovat, má ale Davis špatnou zprávu. Podle něj se s tímto nadáním člověk už musí narodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám