Hlavní obsah

Mladík věří v sílu dobra a mění svět k lepšímu

Novinky, jky

Devětadvacetiletý Američan Alex Sheen vytvořil projekt, který má obrovské množství fanoušků po celém světě, a přesto jeho prostřednictvím nevydělává. Ne snad z důvodu, že by to nešlo. On však nechce. Tvrdí, že by tím projekt „Because I said I would” (Protože jsem řekl, že to udělám) ztratil smysl.

Foto: archiv Alexe Sheena

Zakladatel projektu Because I said I would Alex Sheen. V pozadí jsou krabice plné tzv. slibových kartiček, které rozesílá do celého světa.

Článek

Zájem dokládá i hromada nabídek televizních společností, jež chtějí zpracovat příběhy lidí, kteří se projektu účastní. Ale Alex Sheen má jasno – nic takového se konat nebude.

Hollywood ho nezajímá, chce, aby vše fungovalo na stejné bázi jako nyní, což by nemusel být schopný zaručit během natáčení. A proto vzkazuje i všem dalším potenciálním zájemcům: „Nechoďte za mnou s nabídkami, nemám zájem s vámi jednat.”

BEZ KOMENTÁŘE: Zpověď vraha

Because I said I would pracuje s dobrou vůlí lidí pomoci ostatním či jednoduše zlepšit svět. Projekt se stal známým poté, co Sheen natočil příběh muže, který se prostřednictvím jeho webu přiznal, že opilý zabil za volantem muže.

Nechce se zaprodat

Právě tento silný příběh za Sheenem přivedl celkem sedm produkčních společností, které chtěly vytvořit reality show na základě jednotlivých příběhů. Ačkoliv nemá Sheen dostatek peněz, které by zajistily běh celého projektu, veškerá natáčení i tak zatvrzele odmítá. Projekt sponzoruje obvykle z peněz, které vydělává jako motivační řečník, případně z darů.

„Chtějí udělat televizní reality show z příběhů těch, kteří nás podporují a snaží se také pomoci. Po mně chtějí, abych celou tu show uváděl. Každou z těch nabídek jsem odmítl, protože by to bylo proti podstatě celé myšlenky. Nechci se zaprodat něčemu takovému. Je jedno, kolik peněz mi nabídnou,” uvedl Sheen.

Vylepšují svět

Když jej zhruba před rokem oslovil mladý muž Matthew Cordle s tím, že se prostřednictvím jeho projektu chce přiznat k tomu, že opilý někoho v autě zabil, Sheen se s ním okamžitě spojil, aby zjistil, zda nejde o vtip. Nakonec společně natočili video, které sloužilo i jako hlavní usvědčující materiál u soudu, kde se Cordle ke svému činu bezvýhradně přiznal. Dostal 6,5 roku vězení.

Od té doby prostřednictvím tohoto webu učinily tisíce lidí sliby, které pomáhají zlepšovat svět. Jedni tak pomáhají starým lidem, jiní pravidelně přispívají na chod zvířecích útulků či jednoduše plní dobré skutky, které prostřednictvím kartiček přislíbili.

Lidé si tak zdarma pomáhají a snaží se změnit svět k lepšímu podobně jako zakladatel tohoto projektu Alex Sheen. A to vše jen proto, že řekli, že to udělají...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám