Hlavní obsah

Létající vynález k moři i k rybníku osloví mladé dobrodruhy

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závodník na vodních skútrech Franky Zapata se svým týmem vymyslel novou hračku, při jejíž tvorbě se inspiroval ve filmové trilogii Návrat do budoucnosti. Jeho Hoverboard by ZR se dokáže vznášet až pět metrů nad hladinou vody a nabízí tak zájemcům kombinaci klasického surfování a kitesurfingu.

BEZ KOMENTÁŘE: Hoverboard by ZR

 
Článek

Zapata aktuálním počinem navázal na svůj tři roky starý Flyboard, na němž se lze díky tryskám proletět nad hladinou. Na stejném principu funguje i nový Hoverboard, který už ale není pouhou konstrukcí umožňující let nad vodou, ale regulérním sportovním náčiním, s nímž lze dělat celou řadu triků.

Potřeba k tomu je kromě samotného prkna ještě 18 metrů dlouhá hadice, která přivádí vodu do trysek ze skútru či motorového člunu, jenž doprovází jezdce, v tomto případě možná spíše letce.

V závislosti na výkonu motoru doprovodného plavidla dokáže Hoverboard vyvinout rychlost až 25 kilometrů za hodinu a vznese se až do pětimetrové výšky. Jako nadstandard se dá pořídit i ruční ovládání plynu, které umožňuje kontrolovat rychlost a výkon Hoverboardu.

BEZ KOMENTÁŘE: FlyboardVideo: Zapata Racing

Na první pohled vypadá hoverboarding jako surfování nebo kitesurfing, sám Zapata ale tvrdí, že je podobný spíše jízdě na snowboardu, ale ve vzduchu.

„Hoverboard nesoupeří s kitesurfingem. Jsou to příbuzní, ale nemají nic společného z hlediska pocitu a akrobacie, kterou můžete provádět. S hoverboardem můžete dělat akrobatické kousky, sedět na něm, a to všechno bez použití rukou. Můžete na něm jet, i když nebude foukat žádný vítr,“ okomentoval Zapata svůj vynález.

Hoverboard lze používat na moři, jezerech nebo na dostatečně velkých rybnících, které mají minimální hloubku čtyř metrů. Podle Zapaty by měl každý zájemce o jízdu napřed podstoupit lekci pod vedením trenéra. Do prodeje se vznášedlo dostalo v červnu, koupit ho lze za zhruba šest tisíc dolarů (120 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám