Hlavní obsah

Konec čekání ve frontách? Obsluze pomůže umělá inteligence

Novinky, nčs

Chcete se bavit, jste s přáteli v baru, ale barman už několik minut úspěšně ignoruje vaše snahy o objednání dalšího drinku. S tím by mohl být v blízké budoucnosti konec. V Londýně již otevřel první bar, kde se díky umělé inteligenci obsluhuje spravedlivě.

Foto: Profimedia.cz

Systém umožní spravedlivou obsluhu hostů.

Článek

Konec prosebných pohledů na vytíženého barmana, který raději než vás obslouží nejdříve tu blondýnu vedle. Systém umělé inteligence, který zavedli v londýnském podniku 5cc Harrild & Sons, rozpozná váš obličej a na obrazovce obsluze ukáže, jak dlouho čekáte, kdo je před vámi, a naopak kdo přišel později.

Kromě rozpoznání obličeje a vytvoření virtuální fronty, dokáže systém rovněž odhadnout věk dotyčného. Pokud technika vytuší, že je člověk mladší pětadvaceti let, upozorní obsluhu.

Dva měsíce navíc

Podle vývojářské společnosti DataSparQ se lidé pracující za barem nemusejí o svoji práci obávat. „Našim cílem není nahrazovat lidi za barem a brát jim zaměstnání. Chceme jim naopak práci co nejvíce usnadnit a zefektivnit,” říká ředitel firmy John Wyllie.

Foto: Profimedia.cz

Obsluze se na obrazovce ukáže doba vašeho čekání.

V budoucnu má firma v plánu technologii vylepšovat a lidem umožní si objednat už ve chvíli, kdy se tlačí s ostatními ve frontě. Zdá se tedy, že se schyluje ke konci otlačených loktů z baru, spikleneckého mrkání na barmanky a podle výzkumu vývojářů si užijeme také dva měsíce života navíc. To je totiž údajně doba, kterou průměrně člověk v životě stráví čekáním ve frontě v barech.

Reklama

Výběr článků

Načítám