Hlavní obsah

Když kočka zachrání firmě podnikání a celé město s ním

Novinky, znk

Tisíce Japonců se minulý víkend přijely rozloučit s kočkou, která osm let dělala přednostku železniční stanice Kiši na jihozápadě ostrova. Právě toto stvoření zachránilo podnikání drážní firmě a zajistilo příjmy všem ve městě.

BEZ KOMENTÁŘE: Kočka Tama se proslavila jako přednosta stanice

 
Článek

Tamu, původně toulavou kočku, adoptoval zhruba před jedenácti lety tehdejší personál stanice ve městě Kinokawa, konečné na trati provozované společností Wakajamské elektrické dráhy. V roce 2007 ji správci firmy jmenovali přednostkou stanice v naději, že neobvyklý krok přinese reklamu podniku, který tehdy stál na pokraji bankrotu.

Ředitel drah: Zachránila nás

A skutečně: ze zvířete se bleskurychle stala mediální hvězda, za níž byli lidé ochotni dojet až do Kiši. Trojbarevná kočka tím zachránila Wakajamské dráhy a odhaduje se, že místní ekonomice přinesla celkové příjmy v přepočtu přes 200 miliónů korun.

Tama (v překladu poklad nebo duch) s úřední čepicí ušitou na míru sedávala u pokladny a svědomitě odváděla svou práci: vítala a loučila se pohledem – pokud zrovna nedřímala – s cestujícími. Přednostka v dubnu oslavila šestnáct let, minulý týden ale náhle zemřela na infarkt, informoval deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Smuteční obřad za kočku Tamu

Na pohřebním šintoistickém obřadu ve stanici, kde pracovala, se sešly tisíce jejích fanoušků z celé země. Ti jí přivezli darem saké, nejrůznější ovoce a zeleninu, květiny a pochopitelně také konzervy s tuňákem.

Úctyhodný věčný přednosta

Během obřadu byla prohlášena za bohyni – podle šintoismu totiž všechno živé i neživé má stejně jako lidé duši a náboženství uznává jako přírodní božstva například i významné řeky, hory, zvířata či rostliny. Tama, která to časem dotáhla až na viceprezidentku společnosti a přidělili jí dva čtyřnohé kočičí asistenty, v neděli získala také titul „Úctyhodný věčný přednosta“.

Foto: Profimedia.cz

Kočka Tama

„Tama odvedla obrovský kus práce,“ uznal během ceremonie ředitel Wakajamských drah Micunobu Kodžima. Právě díky ní se společnost zázračně vzpamatovala a ekonomicky pomohla i dalšímu tuctu malých místních drah, dodal. „Tama přišla jako spasitel, jako bohyně. Bylo mi velkou ctí, že jsem mohl pracovat po jejím boku,“ pronesl. Upřesnil, že bude pochována v nedaleké kočičí svatyni.

Poslední pozdrav

Když prý kočku přišel navštívit do nemocnice, probudila se a natáhla k němu packy, jako by chtěla obejmout, a přitom se mu podívala přímo do očí. Kladl jí prý na srdce, ať se rychle uzdraví, a můžou tak společně oslavit desáté výročí jejího nástupu do úřadu. Tama mu prý odpověděla zamňoukáním. Den poté odešla.

Život jde ale chtě nechtě dál, a tak její post nyní převezme Nitama (druhá Tama), jiná trojbarevná kočka. Ta se ale nyní na přednostku teprve zaučuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Na japonském ostrově se přemnožily kočky

Odlehlý japonský ostrůvek Aošima osídlily kočky. Původně jich tam dovezli jenom pár, aby chytaly myši zamořující rybářské lodě, dnes tam připadá na každého...

Výběr článků

Načítám