Hlavní obsah

Kdepak Francie, za nejlepšími vinicemi musíte dál

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi víno a kulturu s ním spojenou, rozhodně musíte milovat pohled na vinice zalité sluncem. Kam se ale vydat za těmi skutečně nejimpozantnějšími? Nabízí se inspirace žebříčkem nejlepších vinic roku 2019, který vznikl na základě pondělního udílení cen v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Prvenství získala vinice na úpatí And, kde vyrostl i moderní komplex pro hosty.

Článek

Možná překvapivě v první desítce oceněných vinic nefiguruje žádná z tradiční vinařské bašty Francie. Řada expertů letos vybrala jako tu opravdu nejlepší vinici v Argentině v údolí Uco. Scenérie na úpatí And porotce natolik uchvátila, že za sebou nechala veškeré evropské konkurenty.

„Jsme třetí generací, která se o vinařství stará,” vysvětluje majitel José Alberto Zuccardi, pro něhož cena znamená především povědomí zákazníků. Rodinná firma funguje od roku 1963 a před třemi lety do okolí vinic přibyl nový araál s vinařstvím a ubytováním.

Přehled 10 nejlepších vinic z udílení cen v Londýně
Zuccardi Valle de UcoArgentina
Bodega GarzónUruguay
R. López de Heredia Viña TondoniaŠpanělsko
Quinta do CrastoPortugalsko
Catena ZapataArgentina
MontesChile
Clos Apalta WineryChile
RipponNový Zéland
Marqués de RiscalŠpanělsko
Weingut Dr. LoosenNěmecko

Zuccardi zvítězil v opravdu silné konkurenci, do soutěže bylo nominováno zhruba 1500 vinic, o jejichž osudu v soutěži rozhodovalo 3500 hlasů expertů z celého světa.

Stříbro si odnesla uruguayská Bodega Garzón.

Jižní Amerika soutěž zcela ovládla. V první desítce kromě dvou argentinských vinic našly místa i ty z Uruguaye a Chile. Právě Chile se stalo vůbec nejúspěšnější zemí, kdy v první padesátce mělo hned osm zástupců.

Tradiční vinařské země jako Francie a Itálie příliš velký úspěch nezaznamenaly. Nejlepší francouzská vinice se umístila až jako šestnáctá v pořadí, italská ještě o dvě místa hůř.

Reklama

Výběr článků

Načítám