Hlavní obsah

Jídlo budoucnosti rozhodně není pro každého

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že se jedná o jídlo budoucnosti. Ne každý si však dokáže představit, že by mělo být součástí jeho jídelníčku. Řeč je o hmyzu. Ačkoliv v různých částech světa je běžnou potravinou, tak například zmrzlinu z mouchy bráněnky si u nás umíme představit jen stěží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V červnu se v Kapském Městě otevřela restaurace s příznačným názvem The Insect Experience (Hmyzí zážitek). Jídlo se v restauraci servíruje se stejnou precizností a pečlivostí, jako je tomu zvykem v luxusních restauracích po celém světě.

„Chtěli jsme vytvořit alternativu, která bude udržitelná a nebude tolik zatěžovat životní prostředí,“ říká majitelka restaurace Leah Bessaová. Společně se svými rodiči rovněž založila firmu, která se specializuje na výrobu mléčné alternativy, jež je vyrobena z rozdrcených larev Hermetia illucens neboli mouchy bráněnky.

Právě z „hmyzího mléka“ je vyráběna i zmrzlina, kterou rodinná firma nabízí. Je libo čokoládovou nebo tu s burákovým máslem? Ačkoliv se budete muset při konzumaci vyrovnat s poněkud netradičním složením, může vás těšit, že bráněnky nevytvářejí žádné skleníkové plyny, jejich chov má mnohem menší dopad na životní prostředí než například chov skotu a vy tak budete pomáhat planetě.

Jídlo budoucnosti

Pokud nezatoužíte zrovna po sladké variantě, máte rozhodně na výběr. Podle webu CNN existuje zhruba 1900 hmyzích druhů, které jsou vhodné ke konzumaci. Podle Bessaové je navíc konzumace všelijakých brouků a červů velmi prospěšná pro lidské zdraví. „Obsahují vysoké množství bílkovin, dokonce srovnatelné s hovězím masem. Prospěšná je i přítomnost železa, zinku a vlákniny,“ vyjmenovává přednosti sedmadvacetiletá inovátorka.

Foto: Profimedia.cz

Leah Bessaová vyrabí netradiční zmrzlinu.

A proč se o hmyzu mluví jako o potravě budoucnosti? „Za několik desítek let budou města přelidněná a bude potřeba lidi nakrmit. Hmyz je řešení,“ je přesvědčená Jihoafričanka.

V současné době podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství konzumují hmyz dvě miliardy lidí. Tradiční je zejména v Asii, Africe a částech Latinské Ameriky. Možná se tak blížíme do doby, kdy pražení červi nebudou pouze netradičním zpestřením pro část odvážnějších obyvatel, ale běžnou součástí evropských jídelníčků.

Reklama

Výběr článků

Načítám