Hlavní obsah

Introverti raději míří do hor, extroverti na pláže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho introvertů si rádo užije dovolenou na pláži a mnoho extrovertů zase výšlap do hor, ale podle psychologů z Virginie je mezi oběma skupinami docela dost vyhraněných jedinců a naprostá většina extrovertů naopak dává přednost plážím před horami a většina introvertů zase soukromí horských soutěsek před přelidněnými plážemi.

Foto: Profimedia.cz

Vyrážíte raději do hor než k moři? Podle vědců jste s velikou pravděpodobností introverti.

Článek

Psychologové z University of Virginia sledovali ve třech studiích vztah typu osobnosti k prostředí, které preferují pro trávení volného času a dovolených. A výsledky hovoří jasně. Když se chcete potkat s extroverty, je jich nejvíc na pláži, když s introverty, zamiřte do hor a lesů.

„Když se lidé chtějí družit, pětasedmdesát procent z nich zamíří na pláž, jen pětadvacet procent do hor. Na druhou stranu, když chtějí být lidé sami, dvaapadesát procent volí hory a jen osmačtyřicet procent pláže. To odpovídá závěru, že introverti tíhnoucí více k samotě dávají přednost horám a extroverti milující společnost zase k plážím,“ tvrdí autoři výzkumu z Virginie.

„Jiná studie dokazuje, že introverti opravdu tíhnou k životu v klidu, v uzavřených oblastech. Proč? Vědci tvrdí, že nemají důkazy, že život v horách vás nutí mít rád jen svou vlastní společnost, ale lidé s tímto typem osobnosti raději žijí na místech, kde mohou strávit nějaký čas sami,“ píše britský list The Mirror.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám