Hlavní obsah

Ind během lockdownu sestrojil svépomocí letadlo. Pak si s rodinou zaletěl i do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lockdown během koronavirové pandemie trávil každý po svém. Ashok Thamarakshan původem z indického státu Kerala, aktuálně žijící v anglickém nemetropolitním hrabství Essex, ho využil na maximum. Svépomocí totiž sestrojil čtyřmístné jednomotorové letadlo, s nímž nyní s rodinou létá na výlety po Evropě, píše server The Economic Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Letadla mě fascinovala už od dětství. Poté, co jsem se přestěhoval do Británie, jsem byl přesvědčen, že si musím jedno koupit. Udělal jsem si pilotní průkaz a začal se po nějakém rozhlížet,“ svěřil se Thamarakshan, jenž pracuje jako automobilový inženýr, serveru The New Indian Express.

Číňan sestrojil motorovou postel, vleže jezdí na ryby

Muži

„Tehdy jsem si uvědomil, že by mě to stálo kolem padesáti až šedesáti milionů rupií (15 až 18 milionů korun),“ dodal s tím, že se raději rozhodl sestrojit letadlo svépomocí.

„Malá letadla sestrojuje v Británii a dalších zemích spousta lidí. Díly jsou snadno dostupné,“ uvedl.

Většinu součástek pro jednomotorové letadlo typu Sling TSi koupil v Jihoafrické republice, motor v Rakousku a další doplňky v USA. Sestrojit letadlo mu zabralo celkem 18 měsíců.

„Původně jsem chtěl sestrojit dvoumístné letadlo. Na rodinné výlety s manželkou a dvěma dětmi však byla zapotřebí čtyři místa. Tak jsem se nakonec rozhodl pro čtyřmístné,“ sdělil Thamarakshan, jenž v minulosti pracoval pro automobilky Ford či Honda.

„Výrobu letadel jsem nestudoval. Obvykle se díly kupují v sadě, kterou mohou sestavit i amatérští výrobci. Je však zapotřebí velký výzkum, zejména u těch, kteří to dělají poprvé. Hodně dostupných zdrojů je na YouTube,“ svěřil se a dodal, že jeho práci monitoroval britský úřad pro civilní letectví, jenž následně letadlo schválil pro oficiální létání.

Nadšenec si koupil obrněný transportér, teď v něm jezdí s dětmi nakupovat

Koktejl

S letadlem, na jehož výrobu vynaložil 18 milionů rupií (přes pět milionů korun), nyní s rodinou létá na výlety po Evropě.

Kromě Anglie už stihl ženu a dvě děti vzít do Francie, Německa, Rakouska či České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám