Hlavní obsah

Hodinky válečného letce se zastavily v čase, kdy zemřel

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Na konci května se v Londýně během aukce vojenských předmětů prodaly osobní věci stíhacího pilota Lese „Rickyho“ Ricaltona, který zahynul během bitvy o Británii. Mezi několika předměty vyčnívaly především jeho služební hodinky Omega, jež se zastavily v čase, kdy byl sestřelen, a dodnes tak ukazují čas jeho smrti.

Foto: Dreweatts & Bloomsbury Auctions

Les Ricalton a jeho hodinky, které se zastavily v čase, kdy zemřel.

Článek

Ricalton se narodil 21. ledna 1914 v Northumberlandu a k letectvu se připojil v roce 1938. O dva roky později utrpěly britské eskadry velké ztráty ve Francii a velení za ně hledalo jako náhradu dobrovolníky z jiných oddílů.

Tehdy šestadvacetiletý Ricalton neváhal a přihlásil se. Se svou letkou se přesunul 9. září 1940 na základnu v Coltishallu a už o pár dní později se střetl s německým nepřítelem.

Osudovým se mu stal 17. říjen, kdy byla jeho letka spitfirů vyslána k zastavení německého útoku asi 60 Messerschmittů Bf 109, z nichž pět bylo sestřeleno. Neví se, zda nějaký z nich vyřídil i Ricalton, už deset minut po začátku útoku byl totiž zasažen a zřítil se.

Foto: Dreweatts & Bloomsbury Auctions

Ricaltonův identifikační průkaz a mosazný model Spitfiru

„Nadporučík Ricalton je nezvěstný a myslím, že byl zabit. Viděl jsem jeho spitfire jít k zemi,“ hlásil tehdejší velitel letky, slavný pilot Adolph „Sailor“ Malan.

Později ho opravdu našli mrtvého. Pochován byl v Kentu, na jeho náhrobku stojí: „Ricky. Zemřel za nás.” Jeho druzi předali jeho matce Ricaltonovy osobní věci včetně hodinek, které se zastavily v čase 15:40, tedy v momentě, kdy si ho ve vzduchu našla smrt.

Hodinky se i se zbytkem pozůstalosti, která zahrnovala například dopisy, fotky, identifikační průkaz nebo model spitfiru, vydražily za tři tisíce liber (přibližně 101 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám