Hlavní obsah

Gin ze sloního trusu je jedinečný, výkaly sbírá výrobce osobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z radostí řemeslné výroby ginu je čichání k vonným bylinám, ovoci a semenům používaným k přípravě tohoto aromatického alkoholického nápoje. Většinou však před touto činností rostlinné přísady neprocházejí trávicím ústrojím slona. To ale není případ Lese Ansleyho, který přísady do svého ginu získává právě ze sloního trusu, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V JAR vyrábějí gin ze sloního trusuVideo: Reuters

 
Článek

Prvotřídní exempláře sloního trusu Ansley hledá v jihoafrické divočině. Když nějaký najde, zvedne jej k nosu, aby nasál jeho komplexní aroma. Pokud je se vzorkem spokojen, uloží jej do tašky k pozdějšímu použití při výrobě ginu.

Indlovu Gin byl uveden na trh v roce 2018. Jeho název pochází ze zuluštiny, kde indlovu znamená slon. Během pandemie covidu-19 se prodej tohoto luxusního ginu rozšířil do Spojených států, Kanady, Německa, Švýcarska, Japonska a na Tchaj-wan. Les Ansley a jeho manželka Paula nyní měsíčně vyrábějí 1500 lahví ginu určených k exportu. Od začátku letošního roku jej kupují také dva největší obchodní řetězce v JAR: Woolworths a Pick 'n' Pay.

Tequila zažívá v USA boom, je tam druhou nejprodávanější pálenkou po vodce

Zahraniční

Hlavní práci podle Ansleyho odvádějí sloni, jelikož právě oni vybírají byliny a ovoce, jež dávají ginu jeho specifickou chuť. Sloni jsou podle palírníka skvělými pomocníky, protože jsou velmi vybíraví. Potrava jim navíc prochází trávicím ústrojím rychle, mají málo střevních bakterií a stráví jen malou část toho, co sní.

„Je na nich, aby vybrali nejlepší listy, nejlepší ovoce, nejlepší květiny a nejlepší rostliny,“ poznamenal Ansley.

Stejně jako základní přísady ginu, jako jsou jalovec a citrusy, se sušené a omyté rostlinné přísady ze sloního trusu mění s ročním obdobím a klimatem, což se projevuje v chuťové odlišnosti různých šarží. Souřadnice místa sběru trusu jsou uvedeny na lahvích.

Milovnice ginu má doma stovky lahví, utratila už statisíce

Muži

Na výrobu 3000 až 4000 lahví ginu je potřeba zhruba pět velkých pytlů trusu. Ten se nejprve usuší a rozdrobí a pak vymyje, aby se odstranily nečistoty a písek. Nakonec zůstanou pouze nestrávené zbytky ovoce, květů, listů a kůry. Ty se sterilizují a znovu usuší. Nakonec se zbytky vylouhují v ginu.

Manželé Ansleyovi dávají 15 procent ze zisku z prodeje ginu útulku pro osiřelé slony, což je kromě odlišnosti dalším důvodem, proč se jejich gin těší oblibě u zákazníků.

A jak gin vyrobený s přísadami ze sloního trusu chutná? „Je zemitý,“ poznamenala barmanka Johana Jonesová, když do ginu při přípravě koktejlu vymačkávala pomeranč. „Proto je jiný,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám