Hlavní obsah

Francouzský vinař prodává dornské víno ze Hry o trůny

Novinky, tcs

Seriál Hra o Trůny se stal celosvětovým fenoménem. Vinař Thibault Bardet je jeho velkým fanouškem a rozhodl se, že bude vyrábět vína, která pijí hrdinové této dnes již legendární ságy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Franouzský vinař prodává víno ze světa Hry o trůnyVideo: Reuters

 
Článek

Ještě předtím, než se vinař z Bordeaux v roce 2016 pustil do výroby, strávil hromadu času nejen sledováním seriálu, ale i pročítáním knih G. R. R. Martina, podle kterých je dílo z produkce HBO natočeno.

Bardet si pečlivě zapsal každou zmínku, kterou Martin o víně učinil, a výsledkem bylo čtyřicet stran poznámek. Jedním z nejoblíbenějších vín ve Westerosu - Západozemí, kde se děj Hry o Trůny odehrává, je tmavě rudé víno z knížectví Dorne na jihu kontinentu. A právě to se rozhodl Bardet vytvořit i ve skutečném světě.

Na základě poznámek si dal za cíl vytvořit červené víno, které by na pohled bylo tmavě rudé jako krev a charakterizovala ho plná, kořeněná, ovocná chuť. Bardet nakonec z Merlotu vyrobil dvě značky pojmenované „Dornské víno“ a „Skřetovo potěšení“. Skřetem je nazývána postava Tyriona Lannistera, který dornské červené s oblibou nasává.

S výrobou musel vinař skončit

I přes relativní úspěch zvládl Bardet vyrobit pouze 30 tisíc lahví. Následně si jeho činnosti všimla stanice HBO a dopisem mu zakázala používat cokoliv, co by se pojilo se značkou Hry o Trůny. Není se čemu divit, v roce 2017 totiž pověřila vyráběním takového moku vinaře z USA.

Tvůrci seriálu však povolili Bardetovi doprodat již vyrobené zásoby, pokud v produkci vín nebude pokračovat. Obě dornská vína jsou tedy stále k dostání. Bardetovým snem je, aby jeho víno jednou ochutnal samotný tvůrce Hry o trůny G. R. R. Martin. „Tak co myslíte? Takhle jste si to představoval?“ chce se ho zeptat vinař.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám