Hlavní obsah

Dvanáctiletému chlapci se podařil životní objev. Je starý 69 milionů let

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít kostru dinosaura, to je něco, o čem sní studenti paleontologie. Když se to někomu podaří ve 12 letech, tak je to něco naprosto neuvěřitelného. A přesně to se podařilo Nathanu Hruskinovi při procházce se svým otcem v kanadské Albertě.

Foto: Profimedia.cz

Hadrosaurus byl schopen běhat po dvou nohách, ale mohl zřejmě také chodit po čtyřech. Jako všichni kachnozobí dinosauři byl býložravý a žil ve stádech.

Článek

Ve čtvrtek 15. října byl dokončen výkop kostry dinosaura, kterou objevil amatérský paleontolog. Objev to byl v mnoha ohledech výjimečný. Jednak není obvyklé, aby takový objev učinil dvanáctiletý kluk, jednak se jednalo o kosti hadrosaura z období pozdní křídy. A takový nálezů v jinak fosilními pozůstatky oplývající Albertě příliš není.

„Popravdě, ani jsem nebyl nadšený, i když vím, že bych měl být,“ řekl Nathan pro BBC. „Zůstal jsem jednoduše oněmělý. V takovém jsem byl šoku, že jsem našel skutečné dinosauří kosti,“ dodal.

Letní expedice přinesla úspěch

O dinosaury se Nathan zajímá už od svých šesti let. A tak často chodí se svým otcem na túry do lokality Alberta Badlands, kde se nachází Dinosauří provinční park. Před rokem spolu našli malé úlomky fosilií, což jen rozjitřilo chlapcovu touhu po dalším zkoumání.

Přírodovědci zrekonstruovali tajemné brouky z éry dinosaurů. Pomohl i odborník z Olomouce

Věda a školy

„Vždy mě fascinovalo, jak jsou dinosauří kosti pevné, stejně jako skály, ve kterých jsou ukryté,“ svěřil se Nathan. A letos v létě se rozhodl spolu se svým otcem v expedici pokračovat.

„Tati, to musíš vidět,“ zvolal prý mladý hoch a už podle tónu hlasu bylo jasné, že objevil něco mimořádného. „Vypadalo to jako stehenní kost a trčelo to ze skály,“ vzpomínal Nathan na svůj velký den.

V muzeu byli nadšení

Protože jsou fosilní pozůstatky v Kanadě chráněny zákonem, obrátili se na Královské Tyrrellovo muzeum, které sídlí v Albertě a je pojmenované po průkopníkovi objevování fosilních pozůstatků v Kanadě Josephu Tyrrellovi, muži, který jako první na konci 19. století objevil známého Albertosaura, prehistorického predátora patřícího do stejné čeledi jako jen o málo slavnější Tyranosaurus rex.

Z muzea nejprve nálezcům řekli, ať zaznamenají lokalitu, kde objev učinili, pomocí GPS lokalizátoru a pošlou fotografii svého nálezu. Když fotografie dorazily, okamžitě se na místo vydal tým odborníků.

Nález hadrosaura je totiž v této oblasti velice vzácný. V případě tohoto objevu se navíc jednalo o 30–50 kostí, které navíc byly nalezeny na místech, kde se dosud s objevem fosilií příliš nepočítalo.

Kostra postrachu druhohor se vydražila za tři čtvrtě miliardy

Koktejl

A tak i když ve skrytu duše chce každý mladý paleontolog objevit spíše výše zmíněného tyranosaura, nebo alespoň predátora jemu podobného, objev hadrosaura je pro kanadské paleontology mnohem cennější.

Nález pomůže doplnit chybějící znalosti

„Jedná se o důležitý díl skládačky, pomohlo nám to zaplnit velkou mezeru chybějících znalostí o vývoji dinosaurů v této oblasti,“ prohlásil kurátor Tyrrellova muzea François Therrien.

Hadrosaurus byl kachnozobý ještěr žijící v období pozdní křídy, měřil okolo 8 metrů a jeho hmotnost přesahovala 2 tuny. Jedná se o býložravce, který žil ve stádech.

Reklama

Výběr článků

Načítám