Hlavní obsah

Do prodeje jde gin za 120 tisíc

Novinky, vps

Britská síť luxusních obchodů Harvey Nichols zařadila do své nabídky gin, který je považován za vůbec nejdražší, jaký se kdy objevil v běžném prodeji. Jedna lahev destilátu s názvem Morus LXIV vyjde na 4000 liber, tedy necelých 120 tisíc korun.

Foto: Morus LXIV

Gin Morus LXIV

Článek

Dnešní doba ginu přeje, jeho prodeje rostou, a to i v České republice. Největší růst dokonce zaznamenal segment superprémiových značek. Jinak řečeno, giny nad tisíc korun jsou dnes naprosto běžným jevem.

I přesto ale gin za částku přesahující 100 tisíc korun působí jako zjevení. U whisky nebo koňaku člověka drahé lahve nepřekvapí, zrání v sudech je zdlouhavý a finančně náročný proces. Proč je ale Morus LXIV tak drahý?

Hlavním faktorem bude zřejmě pracná výroba. Tvůrci ginu, jimiž jsou manželé Dan a Faye Thwaitesovi, tvrdí, že připravit jednu várku trvá dva roky. Nejvýraznější složkou jejich ginu jsou listy z morušovníku černého. Každý list je ručně utrhnut a poté pomalu usušen.

Listy jsou sbírány z jednoho konkrétního stromu morušovníku, který je údajně „prastarý“. Jeho přesné stáří však uvedeno nebylo, stejně tak místo, kde se nachází. Ostatní přísady, snad vyjma pro gin nezbytného jalovce, zůstávají tajemstvím, byly však prý posbírány nedaleko zmíněného stromu.

Exkluzivní balení

Gin má obsah alkoholu 64 procent a prodává se v 700mililitrových porcelánových nádobách, které jsou ručně vyráběny. Slovo lahev tak opravdu není na místě. V balení je ještě porcelánový hrnek v koženém pouzdře a 30mililitrový vzorek pro ty, kteří by snad chtěli jen ochutnat a zbytek si schovat. K dispozici je jen 25 balení, jedná se tedy o velmi omezenou edici.

Alternativně je možné koupit pouze 30mililitrový vzorek za 200 liber (necelých 6000 korun). Kolik jich celkem bylo vyrobeno, ale na rozdíl od velkého balení není známo.

Pro srovnání, předchozí gin, který byl označován za nejdražší na světě, stál zhruba 60 tisíc korun.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám