Hlavní obsah

Díky své fyzičce vytvořil rekord, který by většinu lidí zabil

Novinky, jky

Většina lidí po horách chodí. Po nějakém tom kilometru kopečků obvykle zastaví, dají si na nějaké horské chatě jedno orosené zlato, gulášovou polévku a poté pokračují dále. Ne tak Andreas Steindl. Ten po horách běhá. A ne jen tak ledajakých. Po takových, o kterých si my v Česku můžeme jen nechat zdát. A jeho nejnovější světový rekord budí respekt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Horský vůdce překonal za necelých osm hodin pět čtyřtisícovekVideo: Reuters

 
Článek

Pět čtyřtisícových vrcholků za sedm hodin a 45 minut? Pro běžného smrtelníka něco nemyslitelného, pro Švýcara Andrease Steindla nový osobní, ale i světový rekord. Přesně tak dlouho mu v pátek trvala kombinace běhu a lezení mezi švýcarskými zimními středisky Zermatt a Saas Fee.

Během svého jednodenního dobrodružství Steindl stanul na vrcholcích hor Alphubel (4206 metrů n. m.), Täschhorn (4491 metrů n. m.), Dom (4545 metrů n. m.), Lenzspitze (4294 metrů n. m.) a Nadelhorn (4327 metrů n. m.).

Není asi velkým překvapením, že Steindl vyrostl v Zermattu a je synem místního horského vůdce. Navíc i jeho matka je amatérská horolezkyně. Na čtyřtisícové hoře stanul poprvé, když mu bylo teprve 14 let. A hned šlo o Matterhorn. Svůj první běh mezi pěti vrcholky provedl v roce 2013 a tehdy mu cesta zabrala devět hodin a tři minuty.

Chce inspirovat

Steindl svůj běh započal u kostela na náměstí v Zermattu v nadmořské výšce 1610 metrů n. m. a skončil u kostela v Saas Fee v nadmořské výšce 1800 metrů nad mořem. Za zmínku jistě stojí, že druhý nejvyšší vrcholek Švýcarska, Dom, který Steindl na své cestě zdolal, zabere běžně horolezcům i dva dny.

„Motivace tohoto projektu je jasná - přinést kousek hor lidem do jejich obýváků a ukázat jim, co je možné. A třeba je i trochu inspirovat, aby třeba i oni jednoho dne zavítali do hor,” dodal Steindl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám