Hlavní obsah

Designérka přetváří staré krámy na stylová osvětlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadvacetiletá Ghada Doweiková z hlavního egyptského města Káhiry ve své dílně shromažďuje staré a nevyužitelné věci a následně je přetváří na stylová osvětlení. Své neotřelé výrobky vystavuje po celém světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Designérka přetváří staré krámy na stylová osvětleníVideo: AP

 
Článek

„Všechno to začalo tím, že jsem skončila v práci a nevěděla, co budu dále dělat. Často jsem se procházela po městě a nahlížela do obchodů se starožitnostmi. A v ten moment mě napadlo, že bych mohla nevyužitelné věci začít přeměňovat na něco stylového,“ svěřila se vystudovaná designérka agentuře AP.

Začala proto shromažďovat staré kamery, psací stroje, telefony, žehličky či televize a postupně je pomocí vhodně připevněných žárovek přetvářet na stylová osvětlení. „Musela jsem předtím navštívit několik pracovních seminářů, abych se naučila pracovat s osvětlením a elektrickými vodiči,“ řekla.

Výrobky nejprve vystavovala ve své domovině, postupem času je však představila i v Evropě. „Měla jsem výstavy v egyptských galeriích, díky čemuž jsem dostala nabídku na designování restaurace a lidé si začali mé produkty i kupovat,“ popsala postupný vývoj své práce.

Své dovednosti chce předat dál

Momentálně má v plánu rozjet vlastní pracovní seminář a předávat své dovednosti dál. „Už nyní učím na univerzitách a v různých spolcích, jak pracovat s elektrickými vodiči a jakým způsobem recyklovat staré předměty,“ vysvětluje.

Ceny jejích produktů se liší v závislosti na hodnotě původního kusu a vynaložené práci na zhotovení výsledného díla. Ve většině případů se dají sehnat v přepočtu od jednoho do dvaceti tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám