Hlavní obsah

Dát si tequilu se solí a citrónem? Trapas jako hrom

Novinky, vps

Když přijde řeč na pití tequily, většině lidí u nás se to spojí se solí a citrónem, případně skořicí a pomerančem. Přitom je to pro Mexičana na zhruba stejné úrovni, jako kdyby si někdo řekl Čechovi o svíčkovou s tofu a špagetami. A kultura panákování pokulhává i u jiných druhů destilátů.

Foto: Profimedia.cz

I u obyčejného pití panáku se toho dá mnoho pokazit. Ilustrační foto

Článek

Nejvíce chutí lze v pravé tequile odhalit, když se pije čistá a z degustační skleničky, což je odborníky asi nejdoporučovanější způsob pití. U levné tequily na diskotéce, která vlastně ani není pravou tequilou, to samozřejmě aplikovat nelze. Tu si čistou člověk moc nevychutná, tam by možná používání pomerančů a dalších nesmyslů bylo možné chápat. V takovou chvíli je ale asi nejlepší volbou vybrat jiný alkohol.

Tím může být třeba vodka, u které lze ale možná překvapivě také ledacos zkazit. Rozhodně by se totiž neměla dávat do mrazáku. „Poté, co jakoukoli vodku zmrazíte, nepoznáte její výjimečnost,“ vysvětlil barman Tomáš Kučera s tím, že správně se má vodka pít z namraženého panáku.

Ochucená whisky se panákuje

O něco komplikovanější je to u whisky, kde se ve velké míře střetávají tradice s modernou. Jasně, 20letou single malt do sebe na ex kopne jen ten největší ignorant, ale jameson nebo „tullamorka“ se panákují nezřídka, a to ani nemusí být pozdní hodina. Debaty se vedou i o přidávání ledu, ale možná trochu zbytečně, protože ochlazení whisky se nebrání ani odborníci.

„Když je venku teplo a chcete si dát whisky, tak je příjemné dát do ní trochu ledu a osvěžit se. Ale v zimě, když je venku chladno, je možná lepší led do whisky nedávat,“ řekl Novinkám master distiller palírny Bushmills Colum Egan.

Pomalé vychutnávání naopak není na místě u ochucených whisky, které se rovnou panákují. Řeč je o dnes velmi populárních medových nebo skořicových whisky (které se ale jako whisky neoznačují, jedná se o likér). Například takový Jack Daniel’s Fire se podává přímo z mrazáku, a navíc ještě v namraženém panáku.

Pánem je zákazník

Zajímavá situace je i u ginu, kde lze sice najít u stovek značek širokou paletu chutí od sladké přes navoněnou až po ukrutně suchou, i přesto ale giny nejsou častou volbou k panákování, jak Novinkám prozradil známý český barman Samer Selbak.

„Obecně se giny příliš nepanákují. Například takový Monkey 47 sice má dobrou chuť i samotný, ale nejlepší je ve spojení s kvalitním tonikem. Pokud by ale někdo přece jenom chtěl čistý gin, doporučil bych trnkovou variantu sloe gin podávanou s kostkou ledu do whisky sklenice,“ řekl Selbak a zároveň upozornil, že i přes dané zvyklosti je to vždy na chuti zákazníka.

„Je potřeba říct, že tvrdý alkohol nemá hranice a ani žádná omezení. Pokud v baru narazíte na barmana, který vám na vaše přání řekne, že vám ho nevyplní, jelikož se to tak nepije, utíkejte. Dobrý barman doporučí, doptá se na vaši chuť, ale vždy plní přání, které máte. A pokud vám jednoduše chutná rum s limetou, dejte si rum s limetou. Prostě pijte tak, jak je vám to nejpříjemnější,“ dodal Selbak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám