Hlavní obsah

Další levné odolné hodinky? Nikoliv, na světě je speciální edice z drahého kraje

Novinky, Vojtěch Pospíšil

U řady hodinek G-Shock od Casia si svět zvykl na levné a extrémně odolné hodinky do náročných podmínek. Však je také nosí příslušníci ozbrojených a bezpečnostních složek a mnozí sportovci (ano, milí hipsteři, nosíte je také, ale tady jste v opravdu velké menšině). Jedna letošní limitovaná edice se ale cenovkou vymyká.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Casio G-Shock MRG-G1000HT

Článek

Model s označením MRG-G1000HT vznikl letos k 20. výročí prvního představení kolekce MR-G, která je v rámci G-Shocků vlajkovou řadou. Vzniklo pouhých 300 kusů a dva z nich se tento týden dostaly i do České republiky. A už na první pohled je vidět, že v Casiu si na výročním modelu dali opravdu záležet.

Hodinky dostaly název „Hammer Tone“, který má svůj význam. Jejich část je totiž upravena tradiční japonskou technikou tsuiki, pomocí které se na kovu údery kladívka vytváří vzorování. Příklady jejího použití jsou k vidění například na tradičních japonských zbraních a brnění. O precizní provedení techniky tsuiki se postaral mistr tohoto řemesla Bihou Asano, se kterým Casio na tvorbě modelu spolupracovalo.

Foto: Casio (2x)

Bihou Asano demostruje techniku tsuiki

Pouzdro a náramek jsou z titanu s DLC potahem, na strukturovanou lunetu a prostřední články náramku pak byla použita stříbrošedá slitina oboro-gin. Na korunce, tlačítkách a šroubcích na lunetě najdeme jiný tradiční japonský materiál akagane, což je slitina mědi a zlata, přičemž drahý kov v ní tvoří tři až pět procent.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Na boku pouzdra je destička s připomenutím, že se jedná o limitovanou edici k 20. výročí.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Hodinky jsou ukázkou techniky tsuiki.

Při potěžkání v ruce zaujme kontrast lehkého titanového náramku s těžším masivním pouzdrem, na ruce ale hodinky sedí perfektně.

I přes použití u hodinek neobvyklých materiálů a technik má model všechny vlastnosti, které se od řady G-Shock čekají. Hammer Tone jsou tak samozřejmě odolné proti nárazům, mají 200metrovou vodotěsnost, solární napájení a nastavení času pomocí GPS.

Model MRG-G1000HT

Jedná se tak o zajímavou kombinaci odolných hodinek plných moderních vymožeností a tradičních řemeslných technik, které z modelu dělají tak trochu umělecké dílo. Vzhledem k drsnému charakteru G-Shocků se tak možná jedná o bizarní kombinaci, ale pokud si to může někdo dovolit, tak je to právě tato řada, která je v hodinkovém světě samostatnou a uznávanou kategorií.

Svědčí o tom i fakt, že dva kusy pro český trh zmizely z pultů jednoho pražského hodinářství, pro které byly určené, rychlostí blesku. A nebránila tomu ani cenovka 168 tisíc korun, která je neobvykle vysoká i na prémiovou řadu MR-G.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám