Hlavní obsah

Bar pojmenovaný po narkobaronovi vzbudil rozruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglický bar pojmenovaný po obchodníkovi s drogami Pablu Escobarovi se bude muset nad svým názvem zřejmě zamyslet. Kolumbijkám, které dlouhodobě žijí ve Velké Británii, se název podniku ani trochu nelíbí a vyzývají bar k přejmenování, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Escobar na fotografii z roku 1988

Článek

Ačkoliv majitelé baru v Nottinghamu rozhodně nejsou první na světě, kdo svůj podnik pojmenoval po legendárním Escobarovi, měli „smůlu”, že právě jejich baru si všimly dvě Kolumbijky žijící ve městě.

Maria Motonyaová se v Kolumbii narodila, z Medellínu však odešla v roce 1985 a posledních 20 let žije ve Velké Británii. „Připadá mi to neuctivé a nechutné. Majitelé asi mají mezery ve vzdělání. V Medellínu jsme se báli vycházet ze dveří. Teď říkáme mladým lidem, že je v pořádku být gangster a mít vztah k drogám,” podivuje se.

Podobný názor má i Katherine Hanniganová, jejíž matka pochází z Kolumbie. „Escobar zavraždil tisíce nevinných Kolumbijců, obtěžoval děti, znásilňoval mladé ženy a kradl půdu farmářům, které nechával hladovět,” řekla.

„Co bude dál? Zašli byste si snad na kávu do Bin Ládin Café? Majitelé těží z historie Kolumbie, ale oslavují její nejbolestivější minulost,” dodala. „Byl to zlý člověk, není to žádná hvězda z Netflixu. Majitelé chtějí, abyste se cítil jako gangster ve svatyni vraha,” dodala sestra Hanniganové.

Dům Pabla Escobara vydal nefalšovaný poklad

Koktejl

Samotní majitelé se však brání, že nejde o glorifikaci Escobara. „Jsme latinskoamerický bar, nástěnná malba Escobara je pouze jednou z mnoha. Rozhodli jsme se pro název Escobar, protože je to jen slovní hříčka, která obsahuje slovo bar. Nemáme na drogového bosse žádné vazby. Pokud se to někoho dotklo, tak se omlouváme. Jako gesto jsme uspořádali několik charitativních akcí na podporu kolumbijské komunity,” uvedli majitelé podniku, který otevřel teprve v roce 2019, kvůli pandemii byl však delší dobu zavřený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám