Hlavní obsah

Alexander Stein: Recept na skvělý gin s tonikem? Je až trapně jednoduchý

Novinky, jky

Alex Stein je člověk, který stojí za světově velmi uznávaným bavorským ginem Monkey 47. Německo není zrovna typickým producentem ginu, jehož historie se pojí nejčastěji s Velkou Británií. Ta je také největším odbytištěm tohoto destilátu. Právě z něj lidé v létě často připravují tak oblíbený gin s tonikem.

Foto: Archiv Monkey 47

Alexander Stein

Článek

Obliba ginu v posledních letech poměrně výrazně vzrostla a řadí se mezi moderní typy alkoholu, ve kterých jsou také velké cenové rozdíly. Britské giny jdou do celé Evropy, kam exportujete nejvíce váš - bavorský gin?

Ono nejde jen o množství, ale o to, kolik daného alkoholu vypije národ ročně na hlavu. V tom hrají velkou roli tradice a zvyky. Samozřejmě je pro nás velkým trhem Německo a země jako Velká Británie či Švédsko. Možná vás zaujme, že třeba i země jako Belgie, Portugalsko a Česká republika jsou pro nás velmi zajímavé, protože lidé tam umí ocenit kvalitu.

To jdete přímo vstříc mé další otázce. Váš gin, ač není známý jako některé jiné značky ginu, je velmi dobře přijímaný a hodnocený sommeliéry. Jaký je podle vás nejlepší způsob, jak si ho vychutnat?

Koktejl Monkey Sonic. Tři přísady - náš gin, tonik a soda. Vše ve stejném poměru.

Co si myslíte o gin tonicu ve vztahu k ginu?

Dělá mu dobrou reklamu. Zásada pro dobrý gin tonic je jasná. Potřebujete na něj skvělý gin a skvělý tonic. O ničem jiném to není.

Tak je to primárně nejoblíbenější koktejl z ginu a podle mého se sušší toniky do tohoto koktejlu hodí daleko více než ty nejrozšířenější - sladké. Máte nějaký oblíbený?

V tomto ohledu nemám žádné doporučení. I já mám rád do gin tonicu suchý tonik, ale to je otázka chuti.

Foto: archiv Monkey 47

Alexander Stein u klasického destilačního zařízení.

Ještě jedna otázka k tomuto koktejlu. Nějakých 10 let dozadu každý lepší bar dával do gin tonicu plátek okurky. Teď už od tohoto trendu mnohé ustupují. Jaký na to máte názor vy?

Místo okurky bych osobně doporučil grapefruitovou dřeň. Zkuste to a uvidíte.

Jak se dostal gin k vám do Německa?

O tom povídá příběh naší značky. Nikde jinde ve světě nenarazíte na takové bohatství zkušeností s destilováním, jako je tedy na jihu Německa. Pracují tu ti nejlepší lihovarníci z celého světa a zdejší kovotepci tu staví ty nejlepší palírny. Není tedy žádným překvapením, že i britští producenti ginu věří kvalitě vybavení místních výrobců a schopnostem švábských kovotepců.

Nemůžu si pomoci, ale aroma vašeho tradičního ginu je velmi silné, a pokud jej člověk ochutná čistý, alkohol v něm je poměrně hodně cítit. Co si myslíte, že byl základ úspěchu tohoto ginu?

Připouštím, že se to může zdát jako excentrické tvrzení, když řeknu, že náš recept na gin má tu sílu spojit úžasné britské tradice, exotiku Indie a čistotu a přirozenost Černého lesa. A je to právě tato excentričnost, která nejlépe definuje tajemný charakter Montgomeryho Collinse, od kterého náš schwarzwaldský suchý gin vzešel...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám