Hlavní obsah

Kutil si z audi vyrobil saunu

Novinky, nčs

Přestože v posledních době venku panují vysoké teploty, estonský kutil Willem Maesalu z Tallinu si vyrobil ze staršího Audi 100 vlastní pojízdnou saunu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Estonský kutil předělal auto na saunuVideo: Reuters

 
Článek

Nápad se zrodil, když si Maesalu plánoval pronajmout saunu pro oslavu svých 29. narozenin. Zjistil, že částka, za níž by se mohl s přáteli věnovat oblíbené estonské činnosti, převyšuje jeho očekávání.

Myšlenku začal Estonec realizovat na svém starším autě a výsledek pojmenoval příhodně SaunAudi. Interiér továrního vozu byl vyměněn za úhledné dřevěné desky, přesně tak, jak tomu je i v běžných saunách. Uvnitř může teplota díky kamnům dosáhnout zhruba 60 stupňů Celsia.

Ačkoliv motor v autě zůstal a sauna je tak opravdu pojízdná, upřednostňuje majitel její tažení za jiným autem. Jak sám říká, důvodem je bezpečnost. V autě chybí bezpečnostní pásy i pořádná sedačka.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Pojízdnou saunu Estonec také pronajímá.

A protože Maesalu si nechce nechávat jedinečný zážitek jen pro sebe, rozhodl se svůj vynález pronajímat. Zájemcům nabízí propůjčení vozu v přepočtu za dva tisíce korun na den. A pokud by se někomu zdála částka vysoká, stane se SaunAudi třeba další inspirací pro ostatní kutily.

Sauna jako kolorit

Historie saunování sahá až do pátého století před naším letopočtem, kdy kmeny Skytů v euroasijských stepích relaxovaly okolo vyhřátých kamenů, které polévaly vodou.

V Evropě se objevují první zmínky o saunování ve Finsku zhruba v 11. až 12. století. Ačkoliv k dnešním saunám měly ty první hodně daleko, tradici si udržely dodnes a v severských zemích patří saunování k běžným činnostem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám