Hlavní obsah

Pivovary lákají zákazníky na vánoční pivní speciály

Právo, Jan Holý

Blíží se Vánoce a řada pivovarů se snaží přilákat zákazníky nejen na originální dárková balení, ale zejména na pivní speciály. Většinou jde o limitované edice čepovaného nebo lahvového piva s vyšším obsahem alkoholu a výraznou chutí, které se vyrábějí jen v tomto období pro zpestření štědrovečerní a silvestrovské nabídky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mám sice rád tradiční druhy piv, ale zejména o Vánocích rád ochutnám i něco nového. Po zkušenostech z minulých let vím, že se jedná většinou o silná piva se zajímavou chutí,“ potvrdil Právu šedesátiletý Jiří Prokop.

Skupina Plzeňský Prazdroj nabídne vedle svých prémiových piv i nefiltrované černé pivo Master Black IPA. Svrchně kvašený Master se vyrábí v pivovaru ve Velkých Popovicích, obsahuje 5,8 procenta alkoholu a vyznačuje se krémovou pěnou a výraznou chutí po karamelu a hořké čokoládě.

K dostání bude jen čepovaný ve zhruba tisícovce hospod a restaurací po celém Česku.

Vítězí vícestupňová

Prazdroj tradičně připravuje i speciální vánoční multipack Pilsner Urquell. „Novinkou je plechová retro dóza a speciální lahev Growler s odnoskou, ve které si spotřebitel může odnést čepované pivo z hospody domů,“ sdělila mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Pivovary Staropramen připravily pro zákazníky na předvánoční a vánoční období limitovanou várku zimní čtrnáctky Grifel. Ten se bude ve vybraných hospodách čepovat po celém Česku.

Polotmavý Grifel vyráběný v ostravském pivovaru Ostravar s obsahem alkoholu 6,5 procenta vyniká vyšší plností, hořkostí a výraznějším sladovým aroma. „Oblíbený je o Vánocích i belgický ležák Stella Artois a zejména mezi mladšími konzumenty mexické pivo Corona,“ potvrdila mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

S nadcházejícími svátky je podle ní úzce spjat i polotmavý Granát. Ten si v minulosti smíchovští sládci vařívali tajně jen pro vlastní spotřebu zaměstnanců právě na Vánoce. Dnes si třináctku Granát mohou zákazníci oficiálně vychutnat ve vybraných hospodách a restauracích.

Budějovický Budvar připravil na předvánoční trh tři druhy piva. Prvním z nich je nefiltrovaný světlý ležák, což je nefiltrovaná varianta našeho prémiového ležáku. V rámci spolupráce s minipivovary se ve vybraných restauracích objeví od 1. prosince svrchně kvašená žitná IPA z pivovaru Antoš Slaný.

Malé pivovary nezůstávají pozadu

Jde o řemeslné silné sedmnáctistupňové polotmavé nefiltrované pivo, s obsahem alkoholu sedm procent. „Velmi zajímavá bude i limitovaná edice Požehnaného piva, které budeme prodávat o adventu pouze v Českých Budějovicích,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Některé pivovary, například ze skupiny Heineken či Lobkowicz, vycházejí i o svátcích z tradiční nabídky svých výrobků a speciální vánoční várky pro zákazníky nechystají. „V letošním roce vánoční speciály neplánujeme,“ sdělila mluvčí skupiny Heineken v ČR Kateřina Veitová.

Pozadu nezůstávají ani malé pivovary a minipivovary. Pivovar Vratislavice nabídne zákazníkům pro letošní sváteční dny dvě speciální silnější piva Konrád, a to čtrnáctistupňový světlý ležák a speciální šestnáctistupňové polotmavé pivo.

„Obě piva mají i lahve s etiketou s vánočním motivem a k dostání budou v i v multipacku 8 x 0,5 litru, se čtyřmi lahvemi světlého ležáku a čtyřmi lahvemi polotmavého piva,“ řekl obchodní ředitel pivovaru Jaroslav Toman.

Historický pivovar Český Krumlov má na svátky připravenou Vánoční čtrnáctku. Jedná se o spodně kvašené, nepasterizované a nefiltrované polotmavé speciální pivo s výraznou chutí a šesti procenty alkoholu. „Při výrobě byl použitý slad plzeňského typu v kombinaci s dalšími speciálními slady, které pivu dodávají příjemnou hořkou chuť,“ sdělil ředitel minipivovaru Lukáš Malý.

Reklama

Výběr článků

Načítám