Hlavní obsah

Muž tvoří dokonalé miniatury díky sportu, lékům a klobásovému jedu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský umělec Graham Short, který je považován za mistra miniaturních rytin, pracuje na plochách tak maličkých, jako je hlavička špendlíku nebo ostří žiletky. Aby dokázal takto pracovat, nasadil sám sobě tvrdý režim, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Graham Short musí při své práci využívat mikroskop.

Článek

Dvaasedmdesátiletý umělec si píchá injekce botoxu, polyká betablokátory a využívá nočních hodin k práci. Betablokátory, které regulují srdeční rytmus, mu mají zajistit co nejjistější ruku. Botox si píchá každé tři měsíce do očních víček, aby uvolnil jejich svaly, a pracuje od půlnoci do úsvitu, aby minimalizoval hluk z okolního světa.

„Jsem si vědom toho, že je to poněkud výstřední. Jsem tím skutečně posedlý. Jsem jediný, kdo dělá miniaturní rytiny, a to mě motivuje,” svěřuje se umělec.

Jeho díla, jakmile jsou často po několikaměsíční práci hotova, jsou vystavována pod mikroskopem, v osvětlených boxech, aby bylo možno pozorovat kresbu neviditelnou pouhým okem.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. se stala nejdéle vládnoucí panovnicí na britském trůnu a rovněž nejdéle vládnoucím žijícím panovníkem na světě. Graham ji proto zvěčnil na hlavičku zlatého špendlíku.

Většinou je kupují investoři do umění. Nejdražší série, zahrnující angličtinu, arabštinu a kaligrafii, dosáhla ceny 200 tisíc liber (5,7 miliónu korun).

Další dílo, představující profil královny Alžběty II. na kapce zlata v oušku jehly, bylo prodáno za 100 tisíc liber (2,86 miliónů korun).

Graham Short rovněž vyryl slova „nic není nemožné” na ostří žiletky. Toto dílo získala za 50 tisíc liber (1,4 miliónu korun) galerie na severu Anglie.

Na prvním projektu pracoval desítky let

Umělec opustil školu v patnácti letech a šest let se učil u rytecké společnosti. Než mu bylo třicet let, založil vlastní firmu a brzy získal prestižní klientelu včetně královské rodiny.

Ve svém volném čase se věnoval miniaturním rytinám. Nejprve pracoval se dvěma lupami a později s mikroskopem. A protože byl nucen spojovat profesionální činnost s rodinou, trvalo mu desítky let, než dokončil svůj první projekt: vyrýt Otčenáš na zlatou špendlíkovou hlavičku velkou dva milimetry.

Foto: Profimedia.cz

Letos v létě vyryl na šest pětilibrovek portrét kapitána anglického fotbalového týmu Harryho Kanea.

„Jakmile jsem to dokončil, nemohl jsem se na to vynadívat. Změnilo to můj život,” vysvětluje otec dvou dětí. Umělec se postupně věnoval miniaturám. Za posledních 15 let jich realizoval na padesát, některé na objednávku.

Short se v Británii proslavil zejména tím, že v roce 2016 vyryl miniaturní portréty spisovatelky Jane Austenové na čtyři pětilibrové bankovky. Pak je vypustil do oběhu. Nalezeny byly jen tři, z nichž jedna byla vydražena za 6000 liber (170 tisíc korun).

Letos v létě vyryl pro světový pohár ve fotbalu portrét anglického kapitána Harryho Kanea na šest pětilibrovek. Čtyři jsou v oběhu, zbývající byly nabídnuty anglické fotbalové federaci a fotbalistovi.

Srdeční rytmus snížil na 20 úderů za minutu

Aby umělec dokázal rýt na stále menší plochy, dosáhl samých hranic možností lidského těla. „Čím je to menší, tím víc musím být klidný a zcela nehybný,” vysvětluje.

Zkoušel meditaci a dýchací techniky, ale ukázalo se to jako nedostatečné. Začal tedy sportovat: denně uplave deset kilometrů a užívá betablokátory.

Foto: Profimedia.cz

Profil královny Alžběty II. na kapce zlata v oušku jehly.

„Když pracuji, jím je jako bonbony a mohu tak snížit srdeční rytmus na 20 úderů za minutu,” říká. Normální je u dospělého v klidu 60 až 100 úderů za minutu. „Snažím se rýt, když jsem mezi údery srdce jako mrtvý,” dodává.

Short nemá rád proces tvorby, uspokojuje ho jen výsledek. „Pro mě je nejlepší, když je dílo hotovo a umístěno v galerii pod mikroskopem. Lidé pak nevěří svým očím!” zdůrazňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám