Hlavní obsah

Německý umělec vytváří kukačkové hodiny v moderním provedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou kukačkové hodiny minulostí? Sbírka věhlasného německého umělce Guida Zimmermanna je důkazem, že tomu tak není. Jeho kyvadlové hodiny ovšem nepřipomínají staré dřevěné domy či chalupy, jak tomu dříve bývalo zvykem, ale spíše modernější betonové stavby, píše server Luxury Launches.

Foto: Profimedia.cz

Cuckoo Block jsou moderní kukačkové hodiny.

Článek

Zimmermann se při výrobě Cuckoo Block, jak svou sbírku neotřelých kukačkových hodin pojmenoval, nechal inspirovat oblíbeným kyvadlovým přístrojem, který býval v minulosti chloubou mnoha domácností.

Ovšem na rozdíl od těch tradičních kukačkových hodin, které jsou v dnešní době spíše ozdobou vetešnictví a starožitnictví než lidských obydlí, se Zimmermannovy hodiny vyznačují trochu jiným stylem.

Foto: Profimedia.cz

Umělec se při výrobě hodin nechal inspirovat moderním architektonickým stylem s názvem brutalismus.

Princip fungování přístroje je sice stejný, namísto podobizen dřevěných domů ale umělcovy hodiny připomínají spíše budovy inspirované brutalismem - moderním architektonickým stylem, jehož základním prvkem je beton.

A zatímco dříve kukačkové hodiny obvykle zdobily ornamenty ve tvaru stromů, skal či jiných přírodních útvarů, Zimmermannovy chlouby jsou zpravidla strohé a jednou z mála "ozdob" jsou satelitní talíře.

Ať už se vám moderní hodiny s kukačkou hlásící čas líbí, nebo ne, jednu věc nelze umělci upřít - nevšedním způsobem poukázal na to, jak se architektura v průběhu let změnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám